Papež Frančišek je dejal, da želi ženskam v Svetem sedežu dati več višjih položajev. Razkril je, da bo v vatikanski odbor, ki je bil prej izključno moški, prvič imenoval tudi ženske.

Nova ustava za osrednjo upravo Svetega sedeža, ki je začela veljati prejšnji mesec, vsem krščenim katoličanom, vključno z laiki in laikinjami dovoljuje, da vodijo večino vatikanskih oddelkov. 

“Odprt sem za to, da ženskam dam priložnost,” je papež Frančišek dejal v delu intervjuja, v katerem je razpravljal o novi ustavi za centralno upravo. Omenil je, da je lani na drugo mesto guvernerja Vatikana prvič imenoval žensko. Sestra Raffaella Petrini je tako postala najvišja ženska v najmanjši državi na svetu.

“V odboru za volitve škofov v Kongregaciji za škofe bosta prvič imenovani dve ženski.”

papež Frančišek

Poteza še ni uradno objavljena, a je zelo pomembna. Ženske bodo namreč prvič imele besedo pri imenovanju svetovnih škofov, ki so vsi moški.

“Na ta način se stvari nekoliko odpirajo.”

Papež Frančišek

Papež o imenih ni govoril, tudi kdaj bo njihovo imenovanje uradno objavljeno, ni povedal.

Na vprašanje, kateri drugi vatikanski oddelek bi še lahko vodil laik ali laikinja, je papež Frančišek predlagal, da bi jih lahko vključili v oddelek za katoliško izobraževanje in kulturo ter apostolsko knjižnico. Trenutno jih vodijo moški kleriki.

Frančišek je v vatikanske oddelke že imenoval številne ženske, tako redovnice kot laikinje.

Foto: Reuters