Papež Frančišek beguncem: Poznam vašo težko pot

Papež Frančišek beguncem: Poznam vašo težko pot

Papež Frančišek je pozdravil na tisoče beguncev, ki so jih krščanske dobrodelne organizacije pripeljale v Evropo po “humanitarnih koridorjih”. Dejal je, da se zaveda njihove težke poti in pozdravlja njihovo željo, da bi “živeli brez strahu in negotovosti”. V vatikanski dvorani Pavla VI. 86-letni papež se je zahvalil tudi vsem, ki so pomagali beguncem, da so začeli novo življenje. “Dobrodošlica je prvi korak k miru,” je dejal papež.

Med zbranimi je bilo nekaj od 6000 ljudi, ki so jim od leta 2016 Evropo pomagali doseči po zaslugi “humanitarnih koridorjev”, ki jih vodijo krščanske organizacije. Načrt je začela italijanska katoliška skupnost Sant’Egidio. Načrt se je kasneje razširil v Francijo in Belgijo. Med drugim vključuje tudi priseljence iz Sirije, Iraka, Afganistana, Somalije, Južnega Sudana, Libije in Ukrajine. 

“Vesel sem, da sem srečal toliko beguncev” 

“Vesel sem, da sem srečal toliko beguncev in njihovih družin. Vsak od vas si zasluži pozornost zaradi svoje težke preteklosti. Vendar ste pokazali trdno voljo do življenja brez strahu in negotovosti,” je dejal papež.  

Posebej se je poklonil tistim, ki so preživeli nečloveške razmere v taboriščih za pridržanje v Libiji. Libija je najpogostejša izhodiščna točka mnogih ljudi, ki se v iskanju boljšega življenja vsako leto trudijo doseči evropske obale, skušajo prečkati Sredozemlje. 

Humanitarni koridorji so bili vzpostavljeni, da bi zagotovili alternativo pogosto smrtonosnemu potovanju po morju. Po podatkih ZN je so ta potovanja od leta 2014 zahtevala več kot 26.000 življenj. Leta 2022 je število prošenj za azil v Evropi doseglo raven, nazadnje zabeleženo med begunsko krizo 2015–2016, ko jih je na celino prispelo več kot milijon. 

vir Foto: wikimedia (fotografija je simbolna)

Ne spreglejte…

Papež Frančišek: Deset let na čelu Katoliške cerkve

Papež Frančišek praznuje svojo deseto obletnico na čelu Katoliške cerkve. Katoliška cerkev je izjemno priljubljena, a se po desetletjih reform sooča z notranjo nepokorščino, čeprav je temeljni nauk pustil nedotaknjen… več tukaj.