Papež Frančišek: Homoseksualnost je greh, ni pa zločin. To je razlika

Papež Frančišek je kritiziral zakone, ki kriminalizirajo homoseksualnost, in jih označil za nepravične. Papež je dejal, da Bog ljubi vse svoje otroke takšne, kot so. Pozval je tudi katoliške škofe, naj v cerkev sprejmejo LGBTQ osebe. “Homoseksualnost ni zločin,” je papež dejal v intervjuju za Associated Press.

Obenem je priznal, da katoliški škofje ponekod po svetu podpirajo zakone, ki kriminalizirajo homoseksualnost ali diskriminirajo LGBTQ skupnost. Sam je to vprašanje označil za “greh”. Takšen odnos je pripisal kulturni dediščini. Papež je dejal, da bi morali škofje skozi proces spreobrnjenja, da bi vsem priznali dostojanstvo.

“Ti škofje se morajo spreobrniti in pokazati nežnost, ki jo ima Bog do vsakega od nas,” je dejal papež.

“Homoseksualce je treba spoštovati in sprejemati”

Istospolne odnose kriminalizira približno 67 držav ali jurisdikcij po vsem svetu, od tega jih 11 za takšne dejavnosti predvideva smrtno kazen. V ZDA ima več kot dvanajst zveznih držav še vedno zakone proti sodomiji kljub sodbi vrhovnega sodišča iz leta 2003, ki je te zakone razglasila za neustavne.

Združeni narodi so k razveljavitvi zakonov, ki neposredno kriminalizirajo homoseksualnost, z argumentom, da kršijo pravico do zasebnosti in svobode pred diskriminacijo ter pomenijo kršitev obveznosti držav po mednarodnem pravu za zaščito človekovih pravic vseh ljudi, ne glede na njihove spolne usmerjenosti ali spolne identitete, pozvali že večkrat.

Papež Frančišek je takšne zakone razglasil za “nepravične”. Dejal je, da si katoliška cerkev lahko in mora prizadevati za njihovo odpravo. “To mora storiti. To mora narediti,” je dejal. Nato je citiral Katekizem katoliške Cerkve, ki pravi, da je treba istospolno usmerjene spoštovati in sprejemati ter jih ne smemo marginalizirati ali diskriminirati.

“Homoseksualnost ni zločin”

“Vsi smo Božji otroci in Bog nas ljubi takšne, kakršni smo. Homoseksualnost ni zločin. Ni zločin. Je greh. No, razlikovati moramo med grehom in zločinom. Prav tako ni greh. delati dobro drugim,” je v intervjuju dejal papež Frančišek.

LGBT skupnost je papeža Frančiška zaradi odloka vatikanskega doktrinarnega urada iz leta 2021, ki pravi, da cerkev ne more blagosloviti istospolnih partnerjev, “ker Bog ne more blagosloviti greha,” kritizirala.

Vatikan je leta 2008 zavrnil podpis deklaracije ZN, ki je pozivala k dekriminalizaciji homoseksualnosti zaradi izrazov, kot sta “spolna usmerjenost” in “spolna identiteta”, ki sta se mu zdela problematična. Takrat je Vatikan države pozval, naj ne izvajajo “nepravične diskriminacije” istospolno usmerjenih in naj odpravijo kazni proti njim.

Foto: STA (fotografija je simbolična)

Ne spreglejte…

Anglikanska cerkev: Ne bomo dovolili cerkvenih porok istospolnih parov

Anglikanska cerkev je sporočila, da bo prvič dovolila blagoslove za istospolne civilne poroke, vendar se istospolni pari še vedno ne bodo smeli poročiti v cerkvi. Odločitev je sledila petim letom razprav in posvetovanj o stališču cerkve do spolnosti. Odločitev naj bi bila izpostavljena v poročilu generalni sinodi, ki se bo naslednji mesec sestala v Londonu… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Papež Frančišek: Homoseksualnost je greh, ni pa zločin”

Komentar: