Papež Frančišek je vodil mašo bdenja, obsodil je ledene vetrove vojne in druge krivice

Mašo je vodil papež Frančišek, obsodil je ledene vetrove vojne in druge krivice

Papež Frančišek je včeraj zvečer v baziliki svetega Petra vodil mašo bdenja, v kateri je obsodil “ledene vetrove vojne” in druge krivice.

Zaradi nenavadno nizkih temperatur v Rimu 86-letni Frančišek na veliki petek ni vodil procesije križevega pota. Njegovi zdravniki so mu naročili, naj bo previden, potem ko je bil prejšnji teden hospitaliziran zaradi bronhitisa.

Delal je dobro glede na svoje zdravstveno stanje

Papež Frančišek se je med mašo velikonočne vigilije, med katero je krstil osem odraslih spreobrnjencev v katoliško vero,, dobro odrezal.

Po začetku bogoslužja, ko je bil ob tradicionalnim prižigom velike velikonočne sveče, v ozadju so ga v invalidskem vozičku odpeljali naprej, da bi vodil mašo. 

Velika noč je najpomembnejši dan v krščanskem bogoslužnem koledarju, saj zaznamuje dan, ko je po Svetem pismu Jezus vstal od mrtvih.

Govoril je o uničenju, grenkobi in grozi

Papež Frančišek je v pridigi, ki jo je prebral pred približno 8000 ljudmi, spregovoril o grenkobi, grozi in razočaranju, ki jih mnogi čutijo danes.

“Lahko se počutimo nemočne in malodušne pred močjo zla, konflikti, ki trgajo odnose, preračunljivostjo in brezbrižnostjo, ki se zdi, da prevladujeta v družbi, rano korupcije, širjenjem krivic, ledenim vetrom vojne, ” je rekel Papež.

Frančišek je pozval h koncu vseh vojn. Ukrajino in njene ljudi pa je zaradi vojne večkrat označil za “mučenike”.

Danes bo vodil velikonočno mašo

Ob branju pridige je papež z močnim in samozavestnim glasom dejal, da je tudi takrat, ko ljudje čutijo, da je vir upanja usahnil, pomembno, da ne ostanejo zamrznjeni v občutku poraza, ampak da z Božjo pomočjo iščejo “notranje vstajenje”.

Papež Frančišek bo praznovanje velikega tedna sklenil v nedeljo z vodenjem velikonočne maše na Trgu svetega Petra. Kasneje bo srednjega zunanjega balkona bazilike svetega Petra podelil svoj blagoslov in sporočilo Urbi et Orbi (mestu in svetu).

vir Foto: STA (Fotografija je simbolna)