Papež Frančišek naročil gradnjo sončne elektrarne za Vatikan

Vatikan [Foto: Pexels]

Papež Frančišek naročil gradnjo sončne elektrarne za Vatikan

Papež Frančišek, znan zagovornik ukrepov proti podnebnim spremembam in varstva okolja, je danes odredil gradnjo sončne elektrarne, ki bo pokrivala energetske potrebe države Vatikan. Ta mikrodržava znotraj Rima, kjer je sedež katoliške cerkve, je najmanjša država na svetu, saj obsega le 0,44 kvadratnih kilometrov.

V papeškem ediktu je 87-letni papež izrazil svoje želje, da bi morali sončno elektrarno zgraditi zunaj vatikanskega obzidja, v galeriji Santa Maria v predmestju severozahodno od Rima. Območje pripada Vatikanu in je dom vatikanskega radia, ki ga bo napajala tudi nova sončna elektrarna. Edikt ni navedel, kako velika bo elektrarna in kdaj bo dokončana.

Papež Frančišek že dolgo opozarja na podnebne spremembe in potrebo po podnebni nevtralnosti. “Moramo narediti prehod na obnovljiv model, ki zmanjšuje emisije toplogrednih plinov v ozračje, da bi dosegli podnebno nevtralnost,” je dejal Frančišek v dvostranskem dokumentu.

V priljubljeni okrožnici Laudato Si (Hvaljen bodi) iz leta 2015 je Frančišek opozoril na nevarnosti in izzive podnebnih sprememb ter poudaril, da je treba zmanjšati uporabo fosilnih goriv. Opozoril je, da planet “postaja vse bolj podoben ogromnemu kupu umazanije”.

S to novo pobudo papež Frančišek nadaljuje svojo zavezanost k varovanju okolja in boju proti podnebnim spremembam.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels