Papež Frančišek o Benediktu XVI.: plemenit in prijazen

ByA.K.

1. januarja, 2023

Papež Frančišek o Benediktu XVI.: plemenit in prijazen

Papež Frančišek je danes vodil tradicionalno praznovanje svetovnega dneva miru, a je začetek novega leta v Vatikanu zasenčila smrt njegovega predhodnika Benedikta XVI. Frančišek je za pokojnega Benedikta XVI. vodil mašo v baziliki svetega Petra. Benedikt je umrl v soboto umrl v 95. letu starosti, tridnevni javni poklon bo v isti cerkvi. 

Vatikan je danes objavil prve slike pokojnega Benedikta. Slike ga prikazujejo v rdečih in zlatih liturgičnih oblačilih, položen je v kapeli samostana, kjer je umrl. Njegovo truplo bodo brez slovesnosti prenesli v baziliko, za razliko od smrti papeža Janeza Pavla leta 2005, čigar truplo so prenesli v slovesni procesiji na prostem, ki jo je po vsem svetu prenašala televizija. 

Po Benediktovih željah bo njegov četrtkov pogreb preprost a slovesen. To bo prvič po mnogih stoletjih, da bo sedanji papež predsedoval svojemu predhodniku. Benedikt, ki je odstopil leta 2013, je bil prvi papež v 600 letih, ki se je tako odločil. 

Na prvi dan leta se obhaja tudi praznik Matere božje, ki jo je Frančišek v pridigi prosil, naj spremlja ljubljenega zaslužnega papeža Benedikta na njegovem prehodu s tega sveta k Bogu. Papež Frančišek se je poklonil svojemu predhodniku, prijaznemu Benediktu XVI., za katerega je dejal, da je tako plemenita in prijazna oseba. 

“V naših srcih čutimo tako veliko hvaležnost,” je dejal papež Frančišek. Opozoril je, da “samo Bog pozna vrednost in moč njegove priprošnje, njegove žrtve za dobro Cerkve.”

Pohvala in kritika Benedikta

Vatikan je objavil duhovno oporoko, ki jo je Benedikt sestavil leta 2006 in v kateri je prosil za “odpuščanje” vse, ki jih je “prizadel”. Zakaj Benedikt te oporoke od takrat do danes ni posodobil, ni znano. “Vse, ki sem jih tako ali drugače prizadel, iz dna srca prosim, da mi odpustite,” je Ratzinger, papež od leta 2005 do 2013, zapisal v besedilu z dne 29. avgusta 2006, ki ga je objavila Vatikan v soboto zvečer. 

Svetovni voditelji in verniki še naprej izkazujejo spoštovanje nekdanjemu papežu, na drugi strani so nekateri zelo kritični do njegovega papeževanja.

Nekateri so se spomnili hude kazni, ki jo je dosodil naprednim teologom. Zlasti v Latinski Ameriki, ko je bil vodja vatikanskega doktrinarnega oddelka pod papežem Janezom Pavlom II. Ta dejanja so spodbudila liberalne katoličane, da so takratnega kardinala Josepha Ratzingerja poimenovali “božji rotvajler”.

Nekateri Benediktu pripisujejo pomembne korake pri formalizaciji vatikanskega odziva na spolne zlorabe nekaterih duhovnikov. Skupine žrtev pa ga obtožujejo, da je Cerkev ščitil za vsako ceno. Skupina za boj proti zlorabam SNAP je dejala, da verjame, da je papež Benedikt XVI., tako kot Janez Pavel II., bolj zaskrbljen zaradi “propada podobe Cerkve” in finančnih tokov kot zaradi iskanja pristnega odpuščanja od žrtev. 

Foto: Zajem zaslona