Papež Frančišek obsodil Iran zaradi usmrtitev protestnikov

Foto: Pexels

Papež obsodil Iran zaradi usmrtitev protestnikov

Papež Frančišek je v letnem nagovoru diplomatom, akreditiranim v Vatikanu, obsodil Iran zaradi usmrtitve protestnikov, ki so zahtevali večje spoštovanje do žensk. V nagovoru je papež obsodil tudi vojno v Ukrajini in nasilje v Braziliji.

Izjava papeža Frančiška je njegova najostrejša izjava o množičnih protestih v Iranu. Protesti so izbruhnili po smrti 22-letne Kurdke Mahse Amini v priporu moralne policije.

Smrtna kazen spodbuja željo po maščevanju

“Pravica do življenja je ogrožena tudi tam, kjer se še vedno izvaja smrtna kazen. Kot je to v teh dneh v Iranu po zadnjih protestih, ki zahtevajo spoštovanje dostojanstva žensk,” je dejal sveti oče.

“Smrtne kazni ni mogoče uporabiti za domnevno državno pravičnost, ker ne predstavlja ne odvračanja ne pravice do žrtev. Smrtna kazen le spodbuja lakoto po maščevanju,” je dodal papež. Papež je ponovil poziv k odpravi smrtne kazni v svetu.

Doslej so bili zaradi udeležbe na protestih v Iranu usmrčeni štirje ljudje. V ponedeljek so bile izrečene tri nove smrtne kazni, povezane s protesti. 

Po poročanju iranskega portala Mizan Online so bili Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi in Saeed Yaghoubi s prvostopenjsko sodbo obsojeni na smrt. Spoznani so bili za krive smrti treh pripadnikov varnostnih sil med protestom, ki ga sodišče imenuje “vojna proti Bogu”.

Vojna v Ukrajini je zločin proti Bogu

Papež je v istem govoru omenil vojne konflikte v svetu in dejal, da vojne, kot je oboroženi spopad v Ukrajini. Civilna območja so tam izpostavljena vsesplošnemu uničevanju in predstavljajo zločin proti Bogu in človeštvu, je dejal papež.

Napadi na civilno infrastrukturo, v katerih ljudje umirajo od orožja, lakote in mraza, so po besedah ​​papeža Frančiška vojno dejanje, katerega cilj je nediskriminatorno uničenje celotnih mest ali regij, a tudi zločin proti Bogu in človeštvu, ki si zasluži odločno in nedvoumno obsodbo, poroča Reuters.

Ko je zbrane spomnil na kubansko raketno krizo leta 1962, je papež dejal: “Danes se jedrska grožnja žal spet povečuje in svet ponovno čuti strah in tesnobo.”

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je ponovno pozval k popolni prepovedi jedrskega orožja in ocenil, da je posedovanje takšnega orožja “nemoralno”.

Papež je spregovoril tudi o Braziliji

Papež je pred diplomati izrazil zaskrbljenost zaradi “politične krize” na ameriški celini, ki je vir “napetosti in nasilja. Pri slednjem je imel v mislih predvsem Brazilijo. Privrženci nekdanjega predsednika Jaira Bolsonara so tam vdrli v kongres, predsedniško palačo in vrhovno sodišče.

“Moje misli so osredotočene na politične krize v več državah ameriške celine, z napetostmi in oblikami nasilja, ki zaostrujejo družbene konflikte. Predvsem mislim na dogajanje v Peruju in v zadnjih urah v Braziliji,” je dejal papež.

vir