Papež Frančišek je prebivalce in voditelje Konga in Južnega Sudana danes pozval, naj obrnejo stran in izbirajo nove poti sprave, miru in razvoja.

Video sporočilo je papež Frančišek objavil na dan, ko je nameraval začeti romanje v obe afriški državi. Načrtovano potovanje je prejšnji mesec odpovedal zaradi bolečin v kolenu, ki mu otežujejo hojo. Papež je odpoved obiska obžaloval in ga obljubil v najkrajšem možnem času. Prebivalce obeh držav je pozval, naj si ne dovolijo, da bi bili kljub nasilju, politični nestabilnosti, izkoriščanju in revščin oropani upanja.

»Vsi imate veliko poslanstvo, začenši s svojimi političnimi voditelji: to je, da obrnete stran, da utrete nove poti, nove poti sprave in odpuščanja, mirnega sobivanja in razvoja.«

Papež Frančišek

Papež je v nagovoru dejal, da morajo mladim, ki sanjajo o miru in si zaslužijo, da se te sanje uresničijo, uresničitev le-teh zagotoviti politiki.

Za kongovsko skupnost bo papež v nedeljo v cerkvi svetega Petra obhajal posebno mašo. V Kongo in Južni Sudan je v dneh, ko naj bi bil papež tam, poslal svojega namestnika kardinala Pietra Parolina.

Papež je ta teden obsodil Rusijo nasilja nad Ukrajino, o tem smo poročali tukaj.

Foto: Reuters