Papež Frančišek se bo prvič udeležil srečanja vrha G7

Papež Frančišek [Foto: Zajem zaslona]

Papež Frančišek se bo prvič udeležil srečanja vrha G7

Italijanska premierka Giorgia Meloni sporočila, da se bo papež Frančišek prvič udeležil srečanja skupine G7. Ta dogodek, pod vodstvom Italije, bo potekal od 13. do 15. junija v Borgo Egnazii, slikoviti lokaciji v Pugliji. Potrditev o papeževi udeležbi je prišla tudi neposredno iz Vatikana.

Premierka Meloni, ki trenutno predseduje skupini G7, bo v omenjenih dneh gostila vrh, na katerem bodo prisotni voditelji iz Velike Britanije, Kanade, Francije, Nemčije, Japonske in ZDA. Papeževa prisotnost na tem dogodku ne predstavlja le zgodovinskega trenutka zaradi njegove prve udeležbe, ampak tudi zaradi teme, ki bo prevladovala na srečanju – umetna inteligenca.

Meloni je poudarila, da bo vrh G7 obravnaval “največji antropološki izziv te dobe,” ki se nanaša na prihod umetne inteligence. To tehnologijo opisuje kot eno, ki prinaša obsežne priložnosti, a tudi velika tveganja, ki lahko vplivajo na globalne ravnotežje. Papež Frančišek je izpostavil potrebo po mednarodni pogodbi, ki bi zagotovila etični razvoj in uporabo umetne inteligence, ter to tematiko vključil v svoje letošnje letno mirovno sporočilo.

Papežev etični pogled na tehnologijo

Papež Frančišek in premierka Meloni sta oba izrazila zavezanost k razvoju mehanizmov za upravljanje umetne inteligence, ki bi zagotovili, da tehnologija ostane pod človeškim nadzorom in osredotočena na človeka. Oba poudarjata pomen ohranjanja človeškega dostojanstva in integritete v središču te tehnološke revolucije.

Umetna inteligenca je v zadnjem času pritegnila svetovno pozornost zaradi napredka sistemov, kot je OpenAI’s ChatGPT, ki je uporabnike osupnil s svojo sposobnostjo ustvarjanja človeku podobnih besedil, fotografij in pesmi. Vendar ta tehnologija vzbuja tudi strahove, povezane z možnimi tveganji za delovna mesta, zasebnost, zaščito avtorskih pravic in celo človeško življenje.

Premierka Meloni je v svojem video nagovoru poudarila, da “ničesar od tega ne moremo storiti sami,” in izpostavila pomen etične in intelektualne refleksije v tem hitro razvijajočem se področju. Zahvalila se je papežu Frančišku za sprejem povabila in poudarila, da njegova prisotnost daje dodaten ugled ne samo Italiji, ampak celotni skupini G7.

Teolog Paolo Benanti, predsednik Komisije za obveščanje o AI pri italijanski vladi, je dodal, da papeževo povabilo poudarja potrebo po globalnem in celostnem pristopu za zaščito človekovega dostojanstva v dobi hiperrazvoja strojev. Benanti je poudaril, da je papeževa karizma in sposobnost razlaganja tisočletne modrosti Cerkve ključna za spodbujanje razprave o etičnih vidikih tehnološkega napredka.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona