Papež Frančišek v globalni migracijski krizi poziva k solidarnosti

V nedeljo, po molitvi Angelovega Gospoda, je papež Frančišek poudaril, da selitev mora biti izbira in ne nujnost. Svoje besede je usmeril k vsem tistim, ki bežijo pred vojnami, revščino in podnebnimi krizami, ter pozval k večji solidarnosti in podpori.

“Ljudje ne bi smeli biti prisiljeni v selitev. Skupnosti morajo biti pripravljene sprejemati, vključevati in podpirati tiste, ki iščejo boljše življenje,” je dejal papež med svojo vrnitvijo z dvodnevnega obiska v Marseilleu.

Njegove besede so še toliko bolj pomembne, saj je letošnje leto v Italijo ilegalno prispelo več kot 132.000 ljudi, kar je skoraj dvojno v primerjavi z lanskim letom. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je od leta 2014 v Sredozemlju umrlo več kot 27.000 ljudi, ki so poskušali prečkati morje in iskali boljše življenje v Evropi.

Ne gre samo za evropski problem

Ne gre samo za evropski problem. Libanon je postal glavno tranzitno območje za tisoče ljudi, ki upajo na boljše življenje v Evropi. Pred kratkim je libanonska vojska iz potapljajočega se čolna rešila 27 nezakonitih migrantov. V tej državi so razmere še posebej kritične zaradi gospodarskega zloma in dolgoletne krize, ki so jo še poslabšali vojaški spopadi v sosednji Siriji.

Na drugi strani Atlantika se ZDA soočajo s povečanjem migracijskih tokov čez južno mejo. Samo avgusta je bilo na meji z Mehiko več kot 181.000 aretacij. Veliko ljudi prihaja skozi nevarno pot čez Darien Gap, razgibano mejo med Kolumbijo in Panamo. Kljub nevarnostim je ta prehod postal glavna pot za tiste, ki upajo na boljše življenje v ZDA.

Kot odgovor na te premike so številne države poskušale okrepiti svoje migracijske politike in meje. Medtem ko nekatere države, kot je Panama, iščejo načine, kako obvarovati svoje meje, je Bidnova administracija v ZDA poskušala najti bolj uravnotežene rešitve, med drugim z uvajanjem novih aplikacij, kot je CBP One, in ponujanjem začasnega zaščitenega statusa Venezuelcem.

Nezakonite migracije so zapleten in obsežen globalni izziv. Papežev poziv pa je jasen: “Ne moremo ostati ravnodušni. Vsak človek ima pravico do dostojnega življenja, ne glede na to, od kod prihaja.”

vir Foto: Pope_Francis_Malacanang_7 Wikimedia/Benhur Arcayan

Portal24