Papež Frančišek v Mongoliji citiral Budo in pozval k sožitju religij

Mongolska prestolnica je v nedeljo gostila enega najpomembnejših medverskih dogodkov v zgodovini države, saj se je na odru gledališča zbralo dvanajst verskih predstavnikov, med njimi papež Frančišek. Papež, ki se je označil za “skromnega dediča” starodavnih šol modrosti in citiral Budo. Na srečanju je med drugim vse religije pozval k življenju v sožitju ter izogibanju ideološkemu fundamentalizmu, ki spodbuja nasilje.

Papež Frančišek je svoj govor začel z izrazom hvaležnosti do Mongolije za versko svobodo, ki je bila dolgo časa zatirana v času vpliva Sovjetske zveze. Poudaril je, da religije igrajo ključno vlogo pri ponujanju harmonije, ki je onkraj dosega tehnološkega napredka.

“Religije so poklicane ponuditi svetu to harmonijo, ki je tehnološki napredek sam ne more dati,” je poudaril papež Frančišek. V govoru je tudi citiral delo Bude, ki poudarja veselje v dajanju. Slednje pa je primerjal s Jezusovim reklom “Bolj blagoslovljeno je dajati kot prejemati.”

Srečanje, ki je združilo predstavnike različnih verstev, je potrdilo papeževo zavezanost ekumenskemu, medverskemu in kulturnemu dialogu. Frančišek je poudaril, da dialog ne pomeni “zakrivanja razlik,” ampak iskanje razumevanja in obogatitev.

Kritike zaradi sodelovanja

Kritiki, med njimi škof Athanasius Schneider iz Kazahstana, so papeža kritizirali zaradi sodelovanja na takšnih srečanjih. Kritika takšna srečanja označujejo za “supermarket religij.” Kljub temu je papež Frančišek v nedeljo ponovil svojo predanost dialogu in obsodil ozkost, enostransko vsiljevanje, fundamentalizem in ideološke omejitve, ki ogrožajo bratstvo in mir.

Papež je tudi izrazil sporočilo Pekingu, saj je Mongolija sosednja Kitajski, da katoliška cerkev nima politične agende in vlade se je ne bi smele bati.

Na koncu srečanja je več voditeljev, med njimi judovski predstavnik Yair Jacob Porat in šaman, papežu podelilo poseben blagoslov svojih religij ter mu zaželelo zdravja in dolgega življenja. V Mongoliji je le peščica stalnih judovskih prebivalcev, njihova skupnost pa predvsem služi turistom in poslovnim potnikom.

Papež Frančišek bo svoj obisk v Mongoliji zaključil z darovanjem maše za majhno katoliško skupnost v državi, ki šteje le 1450 članov in je ena najmanjših na svetu.

vir Foto: Wikimedia Portal24