Papež Frančišek zavrača omilitev vprašanja o ženskih diakonih

Papež Frančišek [Foto: Zajem zaslona]

Papež Frančišek zavrača omilitev vprašanja o ženskih diakonih

Katoliška cerkev je razdeljena glede vprašanja, ali bi ženske smele postati diakoni, razkriva današnji vatikanski dokument. Omenjen dokument je bil objavljen nekaj tednov po tem, ko je papež Frančišek izključil možnost omilitve tega vprašanja.

Večja vloga žensk v katoliški cerkvi, kjer trenutno prevladujejo moški, je ena izmed tem, ki bodo obravnavane na škofovski sinodi. Prva seja lani ni prinesla dokončnih sklepov, danes objavljen delovni dokument pa bo osnova za razprave na drugem in zadnjem zasedanju, ki bo oktobra.

“Čeprav nekatere krajevne cerkve pozivajo k sprejemu žensk v diakonski red, druge ponavljajo svoje nasprotovanje,” piše v dokumentu. Dokument tudi navaja, da diakoni ne bodo na dnevnem redu sinode, vendar poudarja potrebo po nadaljevanju “teoloških razmišljanj” v ustreznem časovnem okviru in na primerne načine.

Vloga diakonov

Diakon je prva od treh stopenj duhovniškega reda in trenutno so lahko diakoni le moški. Ženske diakoni so obstajale v zgodnjem krščanstvu, vendar njihova vloga ni povsem jasna. Diakoni ne morejo maševati, lahko pa pridigajo, poučujejo v imenu Cerkve, krstijo, poročajo vernike, vodijo bdenja in pogrebe ter celo vodijo župnijo.

Vatikanski dokument poudarja potrebo po “polnejšem priznanju” žensk v Cerkvi, saj “imajo s krstom popolno enakopravnost”. Dokument, imenovan Instrumentum laboris, je bil predstavljen po posvetovanju z nacionalnimi škofovskimi konferencami ter katoliškimi ustanovami in združenji po vsem svetu. Ne omenja LGBT oseb, vendar poziva k večji vključenosti.

Papež Frančišek je v intervjuju za CBS aprila, objavljenem maja, na vprašanje, ali je odprt za ženske diakone, odgovoril z odločnim “Ne”. Kljub temu je priznal, da imajo ženske pogosto vlogo diakona, ne da bi formalno nosile ta naziv. “Ženske so zelo koristne kot ženske, ne duhovniki,” je dejal.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona