Papež Frančišek je v komisijo, ki je bila do zdaj sestavljena samo iz moških in ki mu svetuje pri izbiri škofov po svetu, imenoval tri ženske, dve redovnici in eno laikinjo.

Odločitev je papež pred kratkim razkril v intervjuju za Reuters

“Odprt sem za to, da ženskam dam priložnost,” je papež Frančišek dejal v delu intervjuja, v katerem je razpravljal o novi ustavi za centralno upravo. Omenil je, da je lani na drugo mesto guvernerja Vatikana prvič imenoval žensko. Sestra Raffaella Petrini je tako postala najvišja ženska v najmanjši državi na svetu… več tukaj.

Omenjene ženske so sestra Raffaella Petrini, Italijanka, trenutno namestnica guvernerja Vatikana, francoska nuna Yvonne Reungoat, nekdanja generalna predstojnica redovniškega reda, in argentinska laikinja Maria Lia Zervino, predsednica Svetovne zveze vernikov. Organizacije katoliških žensk, UMOFC.

Imenovane so bile v Dikasterij za škofe (14 članov), ki preverja kandidate in papežu svetuje, kateri duhovniki naj postanejo škofi. Ostalih 11 imenovanih so bili kardinali, škofje in duhovniki. Mandati trajajo pet let.