Papež Pij XII. že leta 1942 vedel za holokavst

ByAna Koren

18. septembra, 2023 , , ,

Papež Pij XII. že leta 1942 vedel za holokavst, razkriva najdeno pismo

Novo odkrito pismo v vatikanskih arhivih razkriva, da je papež Pij XII. že leta 1942 vedel za nacistično iztrebljanje Judov. Slednje pa je v nasprotju z uradnim stališčem Svetega sedeža, da so bile informacije nejasne in nepreverjene. Pismo, ki ga je v nedeljo objavil vatikanski arhivar v časopisu Corriere della Sera, je bilo napisal pater Lother Koenig. Koenig je bil jezuit, ki je sodeloval v protinacističnem odporu v Nemčiji. Omenjeno pismo pa je bilo naslovljeno na papeževega osebnega tajnika patra Roberta Leiberja.

V pismu Koenig Leiberju poroča, da so viri potrdili, da je bilo v “pečeh SS” v taborišču Belzec pri Ravi-Ruski dnevno ubitih približno 6000 Poljakov in Judov. Giovanni Coco, vatikanski arhivar, je povedal, da je pomembnost pisma “ogromna, edinstven primer.” Pismo namreč kaže, da je Vatikan vedel, da so bila delovna taborišča pravzaprav tovarne smrti.

Pijevi podporniki pravijo, da je v zakulisju pomagal Judom. Spregovoril naj nebi, da bi preprečil poslabšanje položaja katoličanov v Evropi, ki so jo okupirali nacisti. Nasprotniki pa pravijo, da ni imel poguma, da bi spregovoril o informacijah, ki jih je imel, kljub prošnjam zavezniških sil, ki so se borile proti Nemčiji. Pismo se je sklicevalo na dve drugi nacistični taborišči (Auschwitz in Dachau). Pismo namiguje, da so bile med Koenigom in Leiberjem izmenjana še druga sporočila, ki so bodisi izginila, bodisi jih še niso našli.

Cerkev se ne boji zgodovine

Suzanne Brown-Fleming, direktorica mednarodnih akademskih programov v ameriškem spominskem muzeju holokavsta v Washingtonu, je dejala, da objava pisma kaže, da Vatikan resno jemlje izjavo papeža Frančiška, da se “Cerkev ne boji zgodovine”. David Kertzer, Pulitzerjev nagrajenec, je dejal, da je bil Coco “vrhunski resen učenjak,” postavljen v središče Vatikana, da bi razkril resnico.

Brown-Fleming, Coco in Kertzer bodo naslednji mesec del velike konference o Piju in holokavstu na Papeškem gregorijanskem univerzi. Konferenco med drugim sponzorirajo katoliške in judovske organizacije, ameriško zunanje ministrstvo ter izraelske in ameriške raziskovalne skupine za holokavst. Konferenca bo predstavila priložnost za strokovnjake iz različnih disciplin, da predstavijo svoje raziskave. Prav tako bodo razpravljali o vlogi katoliške cerkve med drugo svetovno vojno in njenem odzivu na holokavst.

vir Foto: Wikipedia Portal24