Papež po brodolomu pred Kalabrijo: Ustavite trgovce z ljudmi

ByA.K.

6. marca, 2023

Papež po brodolomu pred italijansko obalo: Ustavite trgovce z ljudmi

Papež Frančišek je oblasti pozval, naj ustavijo trgovce z ljudmi, ki delujejo v Sredozemlju. Papež je izrazil žalost zaradi nesreče ladje z migranti prejšnji teden blizu obale Kalabrije, v kateri je umrlo več deset ljudi. “Znova pozivam oblasti, naj poskrbijo, da se takšne tragedije ne ponovijo. Ustavite trgovce z ljudmi,” je v tedenskem nagovoru vernikom in turistom, zbranim na Trgu svetega Petra dejal papež.

Lokalne oblasti so sporočile, da so po potopu ladje iz morja potegnili 70 trupel. Migranti so prihajali iz Turčije in so bili večinoma iz Afganistana, Pakistana, Irana, Somalije in Sirije… o tem smo poročali tukaj. 

“Naj se potovanja upanja nikoli več ne spremenijo v potovanja smrti. Naj čiste vode Sredozemskega morja nikoli več ne bodo krvave zaradi tako dramatičnih nesreč,” je dejal sveti oče.

Preživelo je približno 80 potnikov. Ladja je potonila v nemirnih vodah v bližini letovišča Steccato di Cutra na vzhodni obali Kalabrije. Oblasti so ocenile, da je bilo na ladji do 200 migrantov.

Aretirali so tri domnevne trgovce z ljudmi. Tožilci so po obtožbah, da so oblasti ukrepale prepočasi, začeli preiskavo o tem, kako so se službe za nujno pomoč odzvale na katastrofo.

“Molim za številne žrtve brodoloma, za njihove družine in za tiste, ki so preživeli,” je dejal papež Frančišek.

vir Foto: STA