Papež prispel v Budimpešto, srečal se bo z Orbanom in ukrajinskimi begunci

Papež je prispel v Budimpešto, srečal se bo z Orbanom in ukrajinskimi begunci

Papež Frančišek je danes prispel na tridnevni obisk na Madžarsko. Med obiskom bosta verjetno prevladovala vojna v Ukrajini in srečanje z nacionalističnim premierjem Viktorjem Orbanom.

86-letni papež Frančišek bo med obiskom le v Budimpešti, glede na njegovo krhko zdravje mesec dni po hospitalizaciji zaradi bronhitisa.

Po srečanju z madžarsko predsednico Katalin Novak se bo papež srečal še z Orbanom

Zaradi velike varnostne akcije so zaradi obiska glavne ulice Budimpešte zaprte že več dni. Potem ko ga je v predsedniški palači sprejela predsednica Katalin Novak, ki je za lokalne medije povedala, da je pred obiskom vadila španščino, se je papež srečal z Orbanom.

Med lansko avdienco v Vatikanu se je papež Orbanu zahvalil za to, da je Madžarska sprejela Ukrajince, ki bežijo pred vojno. Pet mesecev pred rusko invazijo na Ukrajino se je papež med sedemurnim obiskom v Budimpešti udeležil mednarodnega verskega dogodka. Takrat je obljubil, da se bo v v državo, kjer je 39 odstotkov prebivalstva katoličanov še vrnil.

Papežev prvi govor med obiskom je bil opoldne. Nagovori je madžarske oblasti, diplomate in člane civilne družbe.

Papež je v nedeljo dejal, da prihaja “kot romar, prijatelj in brat vsem”. Oblasti na Madžarskem so poudarile, da njegov obisk “ni politični dogodek”. Med bivanjem v Budimpešti bo papeža kot običajno spremljal njegov zdravnik.

Prejšnji mesec je papež Frančišek zaradi bronhitisa tri noči preživel v bolnišnici, kar je povzročilo zaskrbljenost glede njegovega dolgoročnega zdravja in prihodnosti kot voditelja katoliške cerkve po vsem svetu.

“Njegove besede imajo moč”

Papež se je popoldne srečal s krajevnimi škofi in duhovščino v baziliki sv. Stjepana. Njegov govor bo v živo prenašan na ogromnih zaslonih na trgu, polnem stolov.

“Čudovito je, da se papež vrača na Madžarsko tako kmalu po zadnjem potovanju,” je za AFP povedala 32-letna Annamaria Szentesi. “Upam, da bo njegovo glavno sporočilo sporočilo miru v svetu. Njegove besede imajo veliko moč,” je dodala.

Na svojem 41. mednarodnem potovanju, odkar je leta 2013 postal papež, se namerava srečati z mladimi, člani lokalne Cerkve ter predstavniki akademskega in kulturnega sektorja. V nedeljo bo imel mašo na prostem.

Jutri se bo papež, ki je že večkrat pozval k miru v Ukrajini, a njegovi poskusi posredovanja v sporu doslej niso obrodili sadov, srečal tudi z ukrajinskimi begunci.

vir Foto: Vatican News Twitter