Papež se je na Madžarskem srečal s škofom Ruske pravoslavne cerkve

Papež Frančišek se je na Madžarskem srečal s škofom Ruske pravoslavne cerkve

Drugi dan svojega apostolskega potovanja na Madžarsko se je papež Frančišek srečal z metropolitom Hilarionom, škofom Ruske pravoslavne cerkve v Budimpešti. 

Srečanje cerkvenih voditeljev je potekalo v “prisrčnem vzdušju”. Srečanje je trajalo približno dvajset minut. Potekala je v nunciaturi v Budimpešti, rezidenci papeža Frančiška med njegovim bivanjem na Madžarskem. Papež je metropolita pozdravil z objemom in poljubil križ, ki ga nosi okoli vratu, piše Vatican News. 

Preden je postal budimpeški nadškof in metropolit, je bil Hilarion vodja urada za zunanje zadeve moskovskega patriarhata. Junija 2022, nekaj mesecev po tem, ko je Rusija začela invazijo na Ukrajino, so ga odstavili s položaja in premestili na Madžarsko. Odločitev je sprejel upravni organ, to je sveti sinod, ki ga vodi moskovski patriarh Kiril. 

Ruska pravoslavna cerkev na Madžarskem ima približno 2300 vernikov. Medtem ko 86-letni papež redno govori o trpljenju prebivalstva v Ukrajini, Rusije ob takih priložnostih ne omenja. Frančiška so politiki iz Kijeva že večkrat povabili v Ukrajino, a se za zdaj še ni odločil za pot v to državo. 

vir Foto: STA (fotografija je simbolna)

Ne spreglejte…

Papež je prispel v Budimpešto, srečal se bo z Orbanom in ukrajinskimi begunci

Papež Frančišek je danes prispel na tridnevni obisk na Madžarsko. Med obiskom bosta verjetno prevladovala vojna v Ukrajini in srečanje z nacionalističnim premierjem Viktorjem Orbanom.

86-letni papež Frančišek bo med obiskom le v Budimpešti, glede na njegovo krhko zdravje mesec dni po hospitalizaciji zaradi bronhitisa... več tukaj.