Papež Frančišek poziva mlade, naj uživajo manj mesa, da bi tako bolje poskrbeli za okolje.

Papež je udeležence konference mladih EU, ki je bila ta teden v Pragi pozval, naj prekinejo samouničevalni trend potrošništva in dajo prednost trajnosti.

»Nujno je treba zmanjšati porabo ne le fosilnih goriv, ​​ampak tudi marsičesa odvečnega; poleg tega pa je na nekaterih območjih sveta primerni zaužiti manj mesa, to lahko pomaga tudi pri reševanju okolja.«

Papež Frančišek

Papež je očitno zaskrbljen zaradi podnebnih sprememb

Najnovejša zelena obljuba sledi papeževi objavi Laudato si iz leta 2015 (njegovi drugi encikliki). V njej obžaluje degradacijo okolja in globalno segrevanje. Ljudi vsega sveta pa poziva k hitremu in enotnemu globalnemu ukrepanju.

V okrožnici postavlja temelje za to, kar imenuje »integralna ekologija«. To mu je istega leta prineslo naziv imena leta po izboru People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).

Je papež vegan?

Papež sam ni vegetarijanec. Naklonjen je zelo preprosti prehrani. Članek iz leta 2013 poroča, da je eden njegovih najljubših obrokov surova zelenjavna jed ‘bagna cauda’, pripravljena iz česna in sardonov. Od takrat o svojih prehranjevalnih navadah ni več govoril.

Nova ustava, papež daje besedo ženskam

Nova ustava za osrednjo upravo Svetega sedeža, ki je začela veljati prejšnji mesec, vsem krščenim katoličanom, vključno z laiki in laikinjami dovoljuje, da vodijo večino vatikanskih oddelkov. 

“Odprt sem za to, da ženskam dam priložnost,” je papež Frančišek dejal v delu intervjuja, v katerem je razpravljal o novi ustavi za centralno upravo… več tukaj.

Foto; Reuters

By A.K.

Komentar: