Papež v Kongu pozval naj se borijo proti korupciji

ByAna Koren

2. februarja, 2023

Papež mlade v Kongu pozval naj se borijo proti korupciji

“Računam na mlade v Afriki, ki jo bodo popeljali v boljšo prihodnost z manj vojn, trpljenja in korupcije,” je dejal papež Frančišek med obiskom v Kongu. Pred približno 65.000 verniki, večinoma mladimi, zbranimi na pestrem in veselem srečanju na nogometnem stadionu v Kinšasi, je vodja katoliške Cerkve spodbudil Kongovce, naj vzamejo usodo v svoje roke.

“Ne dovolite, da z vami manipulirajo posamezniki ali skupine, ki vas skušajo izkoristiti, da bi vašo državo obdržali v primežu nasilja in nestabilnosti, da bi jo lahko še naprej nadzorovali, ne da bi komur koli odgovarjali,” je dejal papež množici. 

“Bodite tisti, ki spreminjate družbo, tisti, ki spreminjate zlo v dobro, sovraštvo v ljubezen, vojno v mir. Ali želite biti tak človek? Če želite, potem je to mogoče,” je dejal papež. Papež je ob priznanju trpljenja, ki mu je izpostavljena tamkajšnja družba, dejal, da so glavni vzrok zla korupcija, pohlep in denar ter da ljudje ne bi smeli podleči tem skušnjavam.

“Če vam nekdo ponudi podkupnino, ne ujemite se v past”

“Če vam nekdo ponudi podkupnino ali vam obljubi usluge in veliko denarja, ne ujemite se v past. Ne pustite se prevarati; ne pustite se potegniti v močvirje zla,” je Frančišek dejal mladim na stadionu.

Papež jih je pozval, naj vzkliknejo “Ne korupciji!” skupaj. Mladi na tribunah so to evforično poslušali in se spontano obračali proti VIP tribuni, kjer so sedeli politiki. Prvi dan svojega obiska v podsaharski Afriki je papež Frančišek v sredo obhajal mašo na prostem za množico, ki jo lokalne oblasti ocenjujejo na več kot milijon ljudi, na območju letališča v prestolnici Kinšasi.

Prebivalce Demokratične republike Kongo je pozval k “velikemu odpuščanju srca” in kristjane, ki sodelujejo v bojih, pozval, naj odložijo orožje. Kongovci so papežu priredili enega najbolj živahnih sprejemov med njegovimi tujimi potovanji. 

Jutri potuje v Južni Sudan

Papež jutri potuje v Južni Sudan. Obe državi sta nedavno znova prizadeli krvavi spopadi. Nasilje se je še posebej stopnjevalo v vzhodnem Kongu. Frančišek se je včeraj v Kinšasi srečal z žrtvami nasilja na vzhodu. Pripovedovali so mu o nepredstavljivih zločinih, ki so jih doživeli sami ali njihovi svojci.

Približno 120.000 ljudi je moralo zapustiti svoje domove zaradi ponovnih spopadov med vladnimi silami in uporniki v vzhodnem Kongu, je sporočila humanitarna organizacija Save the Children.

Papež je nameraval obiskati vzhodno mesto Goma, blizu meje z Ruando, a je to idejo opustil zaradi nedavne stopnjevanja nasilja na tem območju. Po ocenah Združenih narodov je konflikt povzročil več kot pet milijonov notranje razseljenih oseb.

Papež Frančišek v Kongu: Roke stran od Konga in Afrike

Papež Frančišek je obsodil “strup pohlepa” po mineralnih virih, ki podžiga konflikt v Demokratični republiki Kongo. Bogati svet si ne more več zatiskati oči pred tragično stisko številnih afriških narodov, je dodal papež.

Papež, ki je danes prispel v Kongo, je prvi papež, ki je obiskal to državo po Janezu Pavlu II. 1985, ko je bil znan kot Zaire. Približno polovica od 90 milijonov prebivalcev Konga je katoličanov… več tukaj.

Foto: STA (fotografija je simbolična)