Papež v velikonočnem blagoslovu poziva k miru in enotnosti

Papež Frančišek [Foto: Zajem zaslona]

Papež v velikonočnem blagoslovu poziva k miru in enotnosti

Papež Frančišek je z osrednjega balkona bazilike svetega Petra v Vatikanu izvedel tradicionalni velikonočni blagoslov Urbi et Orbi (Mestu in Svetu). V svojem govoru je pozval k prekinitvi ognja v Gazi in k omogočanju dostopa do humanitarne pomoči na tem območju. Poudaril je tudi pomen etničnih, kulturnih in verskih razlik na Zahodnem Balkanu, ki ne bi smele voditi do delitev, ampak postati vir bogastva.

Frančišek je izrazil svojo zaskrbljenost in sočutje do žrtev številnih konfliktov po svetu, posebej izpostavil je vojne v Izraelu in Palestini ter v Ukrajini. V luči spoštovanja mednarodnega prava je izrazil upanje na izmenjavo vseh zapornikov med Rusijo in Ukrajino in ponovil svoj poziv k dostopu do humanitarne pomoči v Gazi. Poudaril je potrebo po takojšnji izpustitvi talcev, ugrabljenih 7. oktobra prejšnje leto, in pozval k prekinitvi ognja na območju Gaze.

Posebno pozornost je namenil otrokom na vojnih območjih

Posebno pozornost je namenil otrokom na vojnih območjih, ki se, kot je dejal, “ne znajo več smejati” in se sprašujejo o vzrokih za toliko smrti in uničenja. Papež Frančišek je svoje misli usmeril tudi k Zahodnemu Balkanu, kjer so po njegovih besedah pomembni koraki storjeni proti vključevanju v evropski projekt. Poudaril je, da morajo etnične, kulturne in verske razlike postati vir bogastva, ne samo za Evropo, temveč za cel svet.

V nadaljevanju je opozoril na absurdnost in poraz, ki ga predstavlja vojna, ter poudaril, da se prava gradnja družbe ne izvaja z orožjem, ampak z iztegnjenimi rokami in odprtim srcem. Papež ni pozabil niti na Sirijo in Libanon ter spodbujal pogovore med Armenijo in Azerbajdžanom. Politike je pozval k ukrepanju proti tihotapcem ljudi.

87-letni Papež Frančišek, ki je v zadnjih tednih doživel slabšanje zdravja, je sklenil svoj govor z željo, da bi velikonočna luč razsvetlila razum in obrnila srca k zavedanju vrednosti vsakega človeškega življenja, ki ga je treba sprejeti, varovati in ljubiti. Zaradi slabega zdravja je moral izpustiti tradicionalno procesijo križevega pota na veliki petek v rimskem Koloseju.

[Foto: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona