Papež za nesreče pri delu krivi požrešnost kapitalizma

Papež Frančišek je danes v svojem govoru pred italijanskim združenjem poškodovancev pri delu izrazil ostro kritiko pretiranega poudarka na dobičku in malikovanja trga, ki naj bi bila po njegovih besedah vzrok za nesreče pri delu. Njegove besede so sledile tragediji pred dvema tednoma, ko je vlak v severnem italijanskem mestu Brandizzo ubil pet vzdrževalcev železnice. Nesreča je bila povezana s sumom kršitve zdravstvenih in varnostnih predpisov.

Papež je izrazil globoko sočutje do žrtev Brandizzove tragedije. Papež je tudi oozoril, da se nesreče na delovnih mestih začnejo, ko človek izgubi svojo središčno vlogo, postane zgolj produktivnost in se spremeni v proizvodni stroj. Primerjal je poročila o takšnih tragedijah z vojnimi bilteni in pri tem poudaril, da se ti incidenti zgodijo, ko delo postane dehumanizirano in se pretvori v neusmiljeno tekmo za dobiček.

Papež Frančišek ni obšel svojih kritikov, ki so ga označili za skrajno levega radikalca. Hkrati je ostro okrcal gospodarstvenike in politike, ki raje vlagajo v dobrodelnost, umetnost ali šport namesto v varnost pri delu. Poudaril je, da je odgovornost do delavcev prioriteta ter da življenja ni mogoče zamenjati za nič, še posebej če gre za življenja revnih, negotovih in krhkih.

Papež Frančišek je zaključil svoj govor z opominom, da ljudje nismo stroji, in da je skrb za uboge temeljno načelo evangelija, ne pa oblika komunizma. S svojimi besedami je znova potrdil svojo zavezanost revni Cerkvi in skrbi za najbolj ranljive člane družbe.

Foto: Wikimedia

Portal24