Papež zadnji trenutek odpovedal udeležbo na križevi poti

Foto: Freepik

Papež zadnji trenutek odpovedal udeležbo na križevi poti

Papež Frančišek je na veliki petek kljub težavam z dihanjem in gibljivostjo, vodil mašo v baziliki svetega Petra, preden je bila predvidena nočna procesija križevega pota v zgodovinskem rimskem Koloseju. Vatikan pa je kasneje sporočil, da je 87-letni papež zaradi zdravstvenih težav odpovedal udeležbo na procesiji, a da bo iz svoje rezidence v hiši svete Marte križev pot obhajal zasebno.

Papež Frančišek je na veliki petek prisostvoval maši v invalidskem vozičku, kar je znamenje njegove vztrajnosti in predanosti duhovnim dolžnostim kljub osebnim težavam. Tradicionalno je ta dan posvečen Gospodovemu trpljenju, s posebnim poudarkom na pasijonu – pesmih v latinščini, ki pripovedujejo o dogodkih od Jezusove aretacije do pokopa. V skladu s tradicijo na ta dan pridiga pridigar papeške hiše, ne papež.

Letošnji križev pot v Koloseju je bil še posebej pomemben, saj je papež Frančišek prvič v svojem 11-letnem papeževanju osebno napisal besedila zanj. Besedila so obsegala teme nežnosti, odpuščanja v odgovor na zlo, molitve za preganjane kristjane, žrtve vojn, ter pohvale ženskam, ki so v preteklosti in sedanjosti pomagale in trpele krivice.

Papež Frančišek namerava nadaljevati z velikonočnimi obredi, vključno z velikonočno vigilijo na veliko soboto in velikonočno mašo v nedeljo, ko bo prebral tudi svoje sporočilo in blagoslov “Urbi et Orbi” (Mestu in svetu) s osrednjega balkona na Trgu sv. Petra. To sporočilo je tradicionalno namenjeno tako vernikom v Vatikanu kot po vsem svetu, simbolizira pa upanje in obnovo.

Kljub vidnemu izboljšanju zdravstvenega stanja 87-letnega papeža Frančiška, kot poroča Reuters, so njegove težave z dihanjem in omejena gibljivost razlog za zaskrbljenost in prilagoditve v njegovem načrtu obredov. Odpoved udeležbe na procesiji križevega pota v Koloseju je bila sprejeta z namenom ohranjanja njegovega zdravja za prihajajoče velikonočne dogodke.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik