Papež zavrača govorice o odstopu in napoveduje izdajo spominov

Papež Frančišek Foto: [Wikimedia/Benhur Arcayan]

Papež zavrača govorice o odstopu in napoveduje izdajo spominov

V luči nedavnih ugibanj o svojem zdravstvenem stanju in možnem odstopu je papež Frančišek, vodja Rimskokatoliške cerkve, jasno izjavil, da ne namerava odstopiti. Kljub nizu zdravstvenih izzivov, s katerimi se je soočal to zimo, vključno z napadi bronhitisa, gripo in prehladi, ter nedavnimi hospitalizacijami zaradi operacije črevesja, 87-letni papež trdno stoji za svojo odločitvijo, da bo nadaljeval s svojimi dolžnostmi.

Papež Frančišek, ki se sooča tudi s kritikami iz konservativnih krogov in ugibanji o svojem zdravstvenem stanju, se je odločno postavil proti ideji odstopa. Njegova zaveza je še toliko bolj poudarjena z napovedjo izdaje novih spominov, Life: My Story Through History, ki bodo izšli ob 11. obletnici njegove papeške inavguracije.

V sodelovanju z italijanskim novinarjem Fabiom Marchesejem Ragono bo Frančišek v knjigi delil ključne trenutke svojega življenja, prepletene z globalnimi dogodki, kot so druga svetovna vojna, argentinski vojaški režim in vatikanska politika. Ti dogodki so globoko vplivali na njegove prioritete in odločenost, da dokonča številne tekoče projekte.

Kljub vztrajnim ugibanjem o njegovem zdravju in prihodnosti papeževanja, Frančišek ostaja odločen, da bo svoj položaj zadržal dosmrtno, skladno s tradicijo Rimskokatoliške cerkve. Po precedenčni upokojitvi papeža Benedikta XVI. leta 2013 pa ne izključuje možnosti odstopa v primeru hujše telesne oviranosti. Kot preventivni ukrep je že pripravil odstopno izjavo, ki je deponirana na državnem sekretariatu.

Frančiškova odločenost in prihajajoča izdaja njegovih spominov kažejo na njegovo trdno zavezo delu, ki ga ima pred sabo, ter na njegovo željo, da bi vodil cerkev skozi izzive sodobnega časa, dokler mu zdravje to dopušča.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Benhur Arcayan