Parada plesa: Anja Mejač in Liza Šimenc z Objemom na ploščadi Ajdovščina v Ljubljani!

ByA.K.

28. februarja, 2024
Liza Šimenc in Anja Mejač v Objemu [Foto: Nina Pernat]

Parada plesa: Anja Mejač in Liza Šimenc z Objemom na ploščadi Ajdovščina v Ljubljani!

Parada plesa: Kreativki Anja Mejač in Liza Šimenc bosta od 1. pa do 29. marca na ploščadi Ajdovščina objemali druga drugo in mogoče tudi naključne mimoidoče. Vsak dan med 9.00 in 9.20!

Draga Anja, pozdravljena na portalu. In, če bi bilo po tvoje/vajino bi se verjetno objeli v živo tako pa bo naš intervju potekal on line. Je torej ta distanca, ki nam je sedaj žal ‘vse bližja in priročna’ bila vzrok za nastanek projekta, ki ga najavljata s štartom 1. marca z naslovom Objem?


Barbra, pozdravljena nazaj in hvala za priložnost! Distanca, ki nam je zdaj vse bližja in priročna, je zanimiva misel in morda vsekakor leži v kakšnem kotičku najine ideje … Motivacija za akcijo je kot vedno kompleksna v svoji preprostosti, zgodila pa se je iz čisto preprostega vprašanja, ki sem ga Lizi zastavila med gradnjo najinega prvega skupnega projekta Lla Lla Lla (v sodelovanju z Luko Uršičem), in sicer: ‘Liza, kaj pa če bi se midve vmes objeli?’ 

Takrat smo gradili zvočno-gibalni score ADSR, ki temelji na osnovnih fukcijah sintisajzerja, ki so: napasti, razgraditi, zadržati, spustiti. In potreba po objemu je prišla nekje med raziskavo teh štirih pojmov v smislu dotika med dvema plesalkama. Zvok je dotik. Kako se vse te nianse med seboj med objemom prepletajo? In ali se jih sploh zavedava? Kaj vse se skriva v objemu in ali je objem lahko pokazatelj najinega odnosa? Sama sem pred tem velikokrat razmišljala o objemu med dvema, ki se po nekem obdobju fizične ločenosti spet srečata na letališču. V preteklosti sem namreč veliko potovala in ljudje, ki so mi bili dragi so pogosto ‘ostali na drugi stran’ smeri mojega leta… Parada plesa.

Foto: Liza Šimenc in Anja Mejač v Objemu [Foto: Nina Pernat];

Portal24