Barbra Drnač nas danes na portalu Parada Plesa popelje v čudoviti svet baleta. Že naslov prispevka v katerem vzklikne: Edvard Clug in mariborski balet navdušila na Reki, danes osvajata Budimpešto, kar vabi vanj.

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na Madžarsko, kjer bo danes, 1. julija 2022, v Gledališču na otoku Margaret uprizoril dva baleta Edwarda Cluga, Carmino Burano na glasbo Carla Orffa in Posvetitev pomladi na glasbo Igorja Stravinskega.

“V s simboliko pregneteni Orffovi scenski kantati sem iskal predvsem spontane gibalne impulze, ki bi med razgrinjanjem glasbenega toka gledalca nagovorili in ga nevsiljivo vključili v ta nenehno vrteč se krog življenja,” o Carmini Burani pravi Edward Clug, umetniški direktor mariborskega Baleta.

 “Že sama Orffova uglasbitev zvrstno nadvse raznolikih pesmi ponuja tako rekoč nešteto interpretacij eksistencialnega vprašanja, kaj so pravzaprav sreča, življenje in ljubezen, izmed katerih ni nobene napačne – prav gotovo pa ni nobena interpretacija edina pravilna in univerzalna.”

Edvard Clug

Posvetitev pomladi, ki od premiere pred desetletjem v okviru dogajanja Evropske prestolnice kulture v Mariboru navdušuje občinstvo doma in po svetu, je v Clugovi interpretaciji na vsebinski ravni zvesta glasbeni strukturi in pripovedi, ki izhaja iz legende iz predkrščanskega, poganskega časa, pripoveduje legendo o ritualu žrtvovanja device, ki mora plesati do smrti v poklon pomladnemu božanstvu, da bi se povečala rodovitnost zemlje… več tukaj.

Foto: Tiberiu Marta

By A.K.

One thought on “Parada plesa: Edvard Clug in mariborski balet navdušila na Reki, danes osvajata Budimpešto!”

Komentar: