Parada plesa: Hrestač – Čarobna predstava mariborskega baleta

ByA.K.

12. januarja, 2024
Mariborska baletna/ Foto: FB

Parada plesa: Hrestač – Čarobna predstava mariborskega baleta

Parada plesa: Balet Hrestač je ‘nuja’ decembrskega programa vseh baletnih hiš po svetu. Claudia Sovre si je ogledala mariborskega. Kdor se na kakršen koli način ukvarja z baletom, pa naj bo to profesionalno ali le ljubiteljsko in ima na svojih FB, IG, itd. profilih večje število ‘prijateljev’, zaposlenih v enem od profesionalnih baletnih ansamblov v Evropi in svetu, je že v novembru zasledil številne objave baletnih plesalcev v smislu: ‘Maraton se začenja. Danes na sporedu prva letošnja predstava Hrestač, imeli pa bomo še XXX ponovitev (recimo, da je teh v povprečju 10-20 od konca novembra do začetka januarja). Plešem v teh in teh vlogah. Vabljeni!’ Sledijo seveda številni ‘smeškoti’ veselja, smeha, moči, baletnih špičk, pa tudi strahu, saj zdržati toliko ponovitev iste klasične baletne predstave v tako kratkem času ni mačji kašelj – niti fizično, niti psihično.

Sploh pri nas, kjer je problem ‘ne-upokojevanja’ še vedno neurejen in tako praktično polovica ansambla ne more plesati v večini številnih vlog, ki jih Hrestač ponuja in zahteva, temveč jih baletni asistenti lahko zaposlijo le na bolj statičnih / igralskih vlogah.

To pa pomeni, da pade na preostalo polovico ansambla dvojno delo, med predstavo se preoblačijo se kot nori iz vloge v vlogo, danes plešeš v vlogi solista, jutri si v ansamblu, počitka med zaporednimi predstavami praktično ni. Asistenti dobesedno čarajo, da s (pre)majhnim številom plešočih plesalcev predstavo sploh sestavijo in izpeljejo vse ponovitve. V ‘dobrih starih časih’ … več na Parada plesa.

Naslovna fotografija: Mariborska baletna/ Foto: FB; Portal24