Parada plesa: Intervju z Uršo Perčič – Madam Urša o Glam Squad Burlesque!

Parada plesa: Uršo poznam že 19 let, saj je bila ena prvih članic KUOD Bayani vse od začetka, od leta 2004. Najprej je postala nepogrešljiva članica ekipe orientalske plesne skupine, arabskih folklor in bollywooda, nato se je zavzeto posvetila tribal fusion plesu in ga kmalu po odhodu Mance Pavli začela v KUOD Bayani tudi poučevati. A pravi, da si je vedno želela še nekaj bolj drznega, nekaj, o čemer je na tihem sanjala. Burlesko. Ustanovila je eno edino šolo burleske v Sloveniji, Glam Squad Burlesque, ki bo drugo leto praznovala že deset let.

Urša, kako orientalska in bollywood plesalka, ki je pozneje postala predana plesalka tribal fusion stila, postane Madam Glam, vodja prve in verjetno za zdaj tudi edine šole burleske pri nas?


Plesala sem veliko različnih stilov, v katere sem bila zaljubljena in sem še vedno, ampak nekako se mi je vedno zdelo, da nimam dovolj svobode. Vsi plesni stili, ki sem jih plesala, so bili z nečim omejeni – s kulturo, na primer orientalski ples, tribal s strogo, rigidno tehniko, bollywood gre spet v povsem svojo smer.

Meni je pa v bistvu bil všeč presek vsega skupaj – se pravi, da je osnova neka plesna tehnika, hkrati pa imam prostor za svojo interpretacijo, energijo in čustva, humor in bizarnost, tako da se mi je zdelo, da moram ustvariti nekaj novega, ker ni nikjer obstajalo to, v čemer bi se počutila svobodno.

Ko pomislim na burlesko, najprej pomislim na komedijo, ampak burleska ni samo komedija, je tudi ples?


Burleska je odrska umetnost, ki lahko vključuje tudi ples. V naši plesni šoli burleska vedno vključuje tudi ples, ker imam pač jaz plesne korenine in je to nekaj, kar me zanima in mi je všeč, pa tudi lažje je delati s skupino, ker se lahko naučimo nekaj otipljivega – koreografijo. V ameriški burleski, ki je preporod doživela v devetdesetih letih, lahko vidimo parodijo, posmeh, skoraj vedno pa vključuje tudi striptiz.

Zdi se mi… več na Parada plesa.

Foto: Anja Bergar Portal24