Parada plesa: Izpostava JSKD v Mariboru ostaja brez strokovnega svetovalca za ples, ker ni financ!

Na Zimski plesni šoli v Mariboru [foto Boštjan Selinšek]

Parada plesa: Izpostava JSKD v Mariboru ostaja brez strokovnega svetovalca za ples, ker ni financ!

Parada plesa: Zimska plesna šola / ZPŠ 2024 se je odvijala med 23. in 26. februarjem v mariborski karanteni. Letošnja je bila 39. po vrsti, čeprav se je tovrstni program začel že pred 40. leti, ki ga je Minka Veselič Kološa, strokovna svetovalka za ples pri JSKD OI Maribor gradila, tudi strokovno nadgrajevala kar 40 let.

Iz objektivnih razlogov je ZPŠ odpadla le 1994, a so med prvomajskimi prazniki vključili spomladansko ´intenzivo´, kar je dodatno obogatilo izobraževalni program JSKD OI in ZKD Maribor. Minka Veselič Kološa je poskrbela za novo presenečenje, ko je ob voščilu za novo leto tudi javno posredovala, da z letom 2024 odhaja v zasluženi pokoj. O tem je že nekaj časa razmišljala vendar, ko končna odločitev pade, takrat gotovo tudi dozori, in je pravi čas za nov osebni korak.

V Mariboru v času ZPŠ, sva dorekli še nekaj besed o tej njeni odločitvi, kajti kar ne moreš verjeti, da Minke ne bo več v strokovnih in kulturnih povezavah na področju sodobnega plesa SV Slovenije, v Mariboru in v okviru plesnega programa JSKD RS.


‘V enem trenutku sem začutila da je prišel čas za moj odhod. Tudi čas za nove
mlade plesne sile, ki bi moje delo lahko nadaljevale, saj jih v Mariboru in okolici nikakor ne primanjkuje, ko se je v teh mojih 41 letih izobraževalo in zgradilo kar nekaj naših plesnih umetnikov, strokovnjakov, pedagogov, ki so tudi mednarodno prepoznavni. Srčno sem želela, da na moje mesto pride mlada strokovna oseba, ki bo nadaljevala poslanstvo izobraževalnega programa JSKD. Plesni program se je v teh 41 letih izredno razvil… več na Parada plesa.

Portal24; Foto: Na Zimski plesni šoli v Mariboru [foto Boštjan Selinšek]