Parada plesa: José Carlos Martínez. Razlogov za uspeh baleta Giselle je ogromno!

Parada plesa: Španski koreograf in novi direktor baleta Narodne opere v Parizu José Carlos Martínez zase pravi, da je “koreograf sodobnega časa, ki se pri snovanju svojih plesnih stvaritev poslužuje klasičnega baletnega besednjaka”, in globoko verjame, da lahko le tako prispeva k ohranjanju zanimanja občinstva za klasični balet.

V Ljubljano in k ljubljanskemu baletnemu ansamblu se je vrnil z novo, čustveno obarvano postavitvijo kultnega klasičnega baleta Giselle, ki bo v koprodukciji med SNG Opera in balet Ljubljana in Cankarjevim domom zagledala luč sveta na odru Gallusove dvorane v četrtek, 12. januarja. Pogovor s koreografom je za gledališki list predstave pripravila Nataša Jelić.

Najprej mi dovolite, da vam čestitam ob imenovanju za direktorja baleta Narodne opere v Parizu! Bili ste prvak tega baleta, zatem ste veliko sodelovali z njim in redno ustvarjali koreografije tudi za tamkajšnjo baletno šolo (École de danse de l’Opéra national de Paris). Ste to novo, vznemirljivo prelomnico v svoji karieri pričakovali?


Hvala! Ne, tega nisem načrtoval. Operi v Parizu sem ponudil predlog za nov projekt, ki naj bi ga skupaj izvedli na tamkajšnjem odru, in potem smo se veliko srečevali ter pogovarjali … vse se je dogajalo zelo počasi. Imenovanje me je seveda razveselilo in je zame velika čast, vendar obenem tudi ogromna odgovornost! Sodelovanje z baletnim ansamblom v vlogi koreografa je povsem drugačne narave, in kot zunanji sodelavec si težko predstavljaš, kako baletni ansambel v resnici deluje.

Glede na to, da ste vrsto let zelo uspešno vodili španski narodni baletni ansambel v Madridu (Compañía Nacional de Danza) in na njegovem odru z inovativnim pristopom premaknili kar nekaj repertoarnih mejnikov, bržkone že kujete velike načrte in spremembe tudi za balet pariške Opere. Kako se jih boste lotili? Boste tamkajšnje ljubitelje plesa kmalu razveselili tudi s kakšno svojo koreografsko kreacijo?


Čeprav se morda sliši nenavadno, pričakujem, da bom funkcijo vodje baleta v Parizu opravljal nekoliko lažje kot v Madridu. Pariško operno-baletno gledališče ima dva ogromna ansambla, vsak ima svojega direktorja. Letno na oder postavijo okoli 180 baletnih predstav! Ansambel šteje 154 plesalcev! To je, kot bi imeli… več na Parada plesa.

Ne spreglejte…

Parada plesa: Veličastne predstave na odrih Cankarjevega doma!

Veličastne predstave na odrih Cankarjevega doma! Nova sezona slovenskega kulturnega središča Cankarjev dom Ljubljana se je veličastno začela na njihovih odrih, tako glasbenih, gledališčnih, plesnih kot novih hibridnih, kjer se odrska umetnost združuje, poglablja, tudi izpoje. Veličastni abonma, tako kot vsa ta leta, čeprav poprej pod imenom Veličastnih 7, se je letos začel že 16. oktobra z veličastno predstavo Wakatt… več tukaj.

By A.K.

Komentar: