Parada plesa: Kolumna Ane Mesec, o stanju brez inspiracije

Kolumnistka portala Parada plesa, Ana Mesec se sprašuje o stanju, ko človek nima inspiracije, in o tem, kako naj najde ravnovesje med rutino in spontanostjo!

Tale članek se kar noče napisati. Sprašujem se, iz katere globine naj spet potegnem inspiracijo, v kateri delček sebe naj še pogledam, da bom našla nekaj avtentičnega, kar želim deliti. Pa ne najdem, kreativna blokada, prazen prostor. In sem se odločila, da bom pisala kar o tem občutku, ki se večkrat pojavi tudi pri mnogih plesalcih in drugih umetnikih.

Trmasta glede iskanja ravnotežja


Od nekdaj sem bila trmasta glede iskanja ravnotežja med rutino in spontanostjo, saj se mi je zdelo, da me rutina hitro začne utesnjevati, na drugi strani pa v spontanosti velikokrat izgubim fokus in začnem plavati v oblakih. Zato zdaj vem, da potrebujem malo obojega, da lahko dobro delujem.

Tudi v plesu sem večkrat občutila upor, ko sem imela na urniku neko aktivnost, ki je v tistem trenutku nisem čutila in se mi je zdelo brez veze, da se silim v nekaj, česar ne čutim. A hkrati tudi v življenju ni vedno vse tako, kot hočemo mi, in včasih se je treba znati prilagoditi zunanjim okoliščinam, četudi nam te niso ravno po godu.

Kako najti inspiracijo za trening ali aktivnost, ko nastopi kreativna blokada in ideje ne pridejo do nas spontano? Katera orodja lahko uporabimo, da smo v tem prostoru še vedno produktivni in ne zapademo v pasivnost in frustracijo?

Vrnimo se k osnovam

Vrnimo se k osnovam. Vsakič ko plesalec nima inspiracije za ne vem kakšno čustveno izražanje, ne čuti impulza za ustvarjanje novih stvari, je dobra odločitev lahko, da se vrne k osnovam.

Piljenje tehnike, osnovnih korakov, ukvarjanje s fizično pripravo telesa nikoli ne gredo iz mode. In za to pravzaprav ne potrebuješ veliko inspiracije, samo odločnost in voljo, da se tega lotiš. Velikokrat sem imela s tem težavo, ker se mi je zdelo, da stvari takrat delam brez občutka, prazno, površinsko, a hkrati zdaj opažam, da je včasih bolje trening nadaljevati tako (seveda ne predolgo) kot pa zapasti v pasivnost in neskončno filozofiranje o tem, kako najti inspiracijo za ustvarjanje.

Čeprav imamo kdaj občutek, da s takim ‘suhim’ treningom ničesar ne naredimo, se v nas pravzaprav še vedno odvijajo procesi, ki jih morda sploh ne zaznamo. Telo se še vedno uči, energija v nas je aktivna in teče… več na Parada Plesa

Foto: Marko Mesec

Ne spreglejte…

Dober glas se daleč sliši, o Janezu Janši pišejo tudi v Španiji

Pravijo, da se slab glas sliši v deveto vas, dober pa vsaj trikrat dlje. In, ker se dober glas sliši daleč se je tokrat slišal prav do Španije, kjer so 15. 1. 2023 na La linterna Azul povzeli prispevek z naslovom: “Janez Janša: Postdemokratična družba, vladavina neizvoljenih in aroganca vladajočih”, ki ga je za Demokracijo pripravila Vida Kocjan. Za Špance ga je pripravil Alvaro Peñas… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Parada plesa: Kolumna Ane Mesec, o stanju brez inspiracije”
  1. […] Tale članek se kar noče napisati. Sprašujem se, iz katere globine naj spet potegnem inspiracijo, v kateri delček sebe naj še pogledam, da bom našla nekaj avtentičnega, kar želim deliti. Pa ne najdem, kreativna blokada, prazen prostor. In sem se odločila, da bom pisala kar o tem občutku, ki se večkrat pojavi tudi pri mnogih plesalcih in drugih umetnikih… več tukaj. […]

Komentar: