Parada plesa: Magdalena Reiter in njena ekipa

ByA.K.

20. januarja, 2024
Kvartet (foto: Darja Štravs Tisu)

Parada plesa: Magdalena Reiter in njena ekipa

Parada plesa: Koreografinja Magdalena Reiter in njena ekipa v sestavi dveh plesalcev, Jerce Rožnik Novak in Bena Novaka ter video ustvarjalca Sandija Skoka, je ustvarila odlično preigravanje umetniških oblik!

Ideja za Kvartet je bila od začetka zelo enostavna: partitura za dva plesalca – dve živi telesi in dve kameri v živo. Je tudi hvalnica ljubezni in hkrati zapis razpada mini-ekosistema dveh posameznikov, ki preverjata meje svobode v odnosu do drugega, so zapisali v gledališkem listu o predstavi, ki je premierno uprizorjena 11.12. v CD Dvorani Duše Počkaj.

Avtorica predstave je koreografinja Magdalena Reiter, ki je postavila koreografijo in režirala video, za oblikovanjem videa stoji Sandi Skok, izvedba plesa in soustvarjanje pa Jerca Rožnik Novak in Beno Novak, predstava je stekla v produkciji Zavod Mirabelka, v koprodukciji Cankarjevega doma, in ob partnerjih KUD Qulenium in Adrian film.

Proces ustvarjanja se pričel že v poletnih dneh, in to najprej v koreografski viziji ter procesu gibalnega oblikovanja, kar se kasneje pokazalo za precej negotovo, kajti ob postavitvi kamer v delavni prostor, se ves proces moral znova in na novo začeti, je v najinem pogovoru razlagala avtorica Magdalena Reiter.

Gotovo pa je študijsko zastavljen začetni proces brez kamer pripeljal do določnih zaključkov, ki se nato preoblikujejo ali združujejo s kamero. Kameri se lahko obračata pod določenimi koti, in tako kot pri vrtljivi kameri 360°, zahtevata tudi točno določene prostorske zamejitve. Torej se proces ustvarjanja osredotoča na tehnične zahteve, ki omogočajo izvedbo partiture za Njega in Njo ter dve kameri v živo; ko se na odru aktivira plesni duet ob sočasni projekciji njunega plesa posnetega v živo… več na Parada plesa.

Foto: Kvartet (foto: Darja Štravs Tisu); Portal24