Parada plesa: Mariborska diva Valentina Turcu praznuje 30 let umetniškega ustvarjanja! Valentinin rokopis z Romeom in Julijo!

Parada plesa: Mariborska baletna ustvarjalka letos praznuje 30 let umetniškega ustvarjanja. Praznovanje bo doživelo vrhunec s predstavo Romeo in Julija 28. januarja ob 19.30, ki se po desetletju od premiere znova vrača na mariborski oder.

Brezčasna Shakespearjeva zgodba o tragični ljubezni Romea in Julije na glasbo Sergeja Prokofjeva je v koreografski interpretaciji Valentine Turcu očarala občinstvo in prejela pohvale kritikov. Na slovesni uprizoritvi bosta naslovni vlogi veronskih ljubimcev odplesala Catarina de Meneses in Tamás Darai, Simfoničnemu orkestru SNG Maribor bo dirigiral Simon Robinson.
Po praizvedbi v Mariboru je bil balet uprizorjen tudi v Latvijski nacionalni operno-baletni hiši v Rigi in v gledališču Metz Metropole v Franciji.

O Valentini je bilo na Paradi plesa že veliko napisanega, izgovorjenega nazadnje v intervjuju za oddajo.

Kaj pa pravijo njeni trije sodelavci Catarina de Meneses, Tamas Darai in Andrea Schifano, ki jih boste v soboto lahko občudovali v baletu Romeo in Julija. Četrti, ki je v umetniško povezan z njo najdlje, Sytze Jan Luske, pa poda svojo izjavo jutri.

Catarina de Meneses bo zaplesala v vlogi Julije: “Zelo se že veselim predstave. Romeo in Julija ni bil prvi projekt, v okviru katerega sem delala z Valentino Turcu, je bilo pa prvič, da je bil balet narejen zame v naslovni vlogi, zaradi česar bo to zame za vedno ostala posebna izkušnja. Julijo sem prvič odplesala, ko sem imela 23 let, in ker ljudje z leti zorimo in rastemo, s tem raste in zori tudi vloga Julije. Vsakič, ko jo plešem ponovno, jo prevetrim, najdem nove nianse, zaradi česar predstava v resnici nikoli ni ista… več na Parada plesa.

Ne spreglejte…

Parada plesa: Kolumna Ane Mesec, o stanju brez inspiracije

Kolumnistka portala Parada plesa, Ana Mesec se sprašuje o stanju, ko človek nima inspiracije, in o tem, kako naj najde ravnovesje med rutino in spontanostjo!… več tukaj.

Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: