Parada plesa: Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko bi imela še en javni zavod, a brez sodelovanja Akademije za ples!

Asta Vrečko [Foto: Zajem zaslona]

Parada plesa: Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko bi imela še en javni zavod, a brez sodelovanja Akademije za ples!

Parada plesa: V obravnavi je predlog Strategije za sodobni ples, a brez sodelovanja Akademije za ples – AMEU! Že nekaj časa je v javni obravnavi predlog Strategije za sodobni ples, ki ga je sestavila delovna skupina na pobudo ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko. Kim Komljanec, Mojca Jan Zoran in Tjaša Pureber (predstavnice Ministrstva za kulturo RS) in Tamara Bračič Vidmar, Nastja Bremec, Petra Hazabent, Andreja Kopač, Nina Meško, Maša Radi Buh, Teja Reba, Dejan Srhoj in Rok Vevar so leto dni pripravljali strategijo, ki je hkrati del sprememb v kulturnem modelu in nastaja vzporedno z novo resolucijo o nacionalnem programu za kulturo 2024–2031 ter spremljevalnim akcijskim načrtom.

Glavni razvojni cilji so: sistemska podpora za sodobni ples, predvsem ustanovitev javnega zavoda za sodobni ples (ta naj bi bil ustanovljen do konca leta), internacionalizacija s podpornimi mehanizmi, medresorsko povezovanje, tudi s področjem šolstva, zdravstva in sociale, ter decentralizacija, da bi se produkcijski pogoji vzpostavljali po več delih Slovenije, izboljšanje pogojev dela in pravic samozaposlenih v kultur.

Natačno besedilo si lahko preberete na spletni strani Ministrstva za kulturo tukaj. Ministrstvo vabi vse zainteresirane, da predloge, pripombe in mnenja do vključno 21. marca 2024 pošljete na elektronski naslov gp.mk@gov.si oziroma po navadni pošti na naslov Ministrstvo za kulturo, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana.

Že takoj je reagiral dekan Akademije za ples – AMEU, izr. prof. dr. Svebor Sečak… več na Parada plesa.

Portal24; Foto: