Minka Veselič Kološa pred Zimsko plesno šolo! Omogočiti mladim iskanje njihove lastne plesne individualnosti, drugačnosti, drznosti!

Parada plesa: Pogovor z Minko Veselič Kološa, strokovno sodelavko za ples na Javnem skladu za ljubiteljske dejavnosti Maribor.

Draga Minka, leto se je odplesalo in januar zate vedno pomeni tudi priprave na Zimsko plesno šolo. Pa napišiva najprej, kakšno leto je za tabo oziroma za JSKD?


Leto 2022 je po dveh okrnjenih sezonah zaradi pandemije znova omogočilo bolj normalno delovanje. Izvedli smo v celoti zastavljen program. Sicer je bila skromnejša udeležba plesalcev na lanski Zimski plesni šolo (ZPŠ), prav tako nekaj manj prijavljenih miniatur na območne plesne revije, vendar pa je ugotovljena še višja kakovost delujočih skupin in posameznikov.

Morda so ravno vse omejitve vplivale na še večjo zagnanost in željo po plesnem ustvarjanju, ki nas navdušujejo z močno odrsko prezenco, izpovedno strastjo in čutno poglobljenostjo. Posamezne plesne sredine so poleg letnih produkcij izvedle še samostojne plesne predstave, projekte in sodelovale na Odprti plesni sceni Festivala Lent ter na Festivalu plesne ustvarjalnosti mladih ŽIVA.

Tako lahko rečem, da sem hvaležna vsem, ki se še vedno tako predano ukvarjajo z ljubiteljsko plesno umetnostjo in se povezujejo z nami.

Letošnja Zimska plesna šola bo nekoliko prej kot običajno, in sicer od 3. do 6. februarja, saj se prilagajate šolskim počitnicam. Kako si oblikovala letošnji program in s čim se nisi omejevala?


Edina stalnica v našem življenju so spremembe. Po mnogih letih kontinuiranih ZPŠ ob koncu februarja tokrat tri tedne prej, kar je seveda vplivalo tudi na še zgodnejše priprave razpisa.

Od lanskih pedagogov je letos samo Saša Lončar, sicer pa so ostali pedagogi prvič ali po več letih znova z nami (Vita Osojnik, Lea Orož, Simon Wehrli, Maša Kagao Knez, Gašper Kunšek in Mojca Kasjak)… več tukaj.

Foto: Pexels

Shakira z maščevalno pesmijo Diss podira latinske rekorde gledanosti na YouTubu

Pesem Shakire o njenem nekdanjem partnerju Gerardu Piqueju, ki jo je prevaral, je podrla rekorde na YouTubu. Videospot za Out of Your League se je v 24 urah ogledalo več kot 63 milijonov krat, zaradi česar je najbolj gledana latino pesem v tem časovnem obdobju… več tukaj.

By A.K.

Komentar: