Parada plesa: Ne zamudite atrakcije MN Dance Company in njihovega hipotetičnega plesnega stroja Perpetuum mobile

Perpetuum mobile, hipotetičen stroj, ki se giblje neskončno dolgo, ne da bi mu dovajali energijo, je čudež ter jasno izraža človekovo težnjo k raziskovanju novega, tudi nemogočega in neuresničljivega. Izdelava takšnega stroja do danes ostaja neuresničen sen.

Človeško telo, planet Zemlja, na katerem živimo, in vse vesolje so kot stalno premikajoči in spreminjajoči se največji navdih za snovanje plesnega perpetuum mobila, s katerim plesalci ustvarjajo nove gibalne presežke, neustavljivo in hipnotično gibanje utripajočih teles ter s tem čudežni večno gibljivi plesni svet, ki je obenem del preteklosti in prihodnosti.

Uprizoritev je posvečena 570-letnici vizionarja, umetnika, arhitekta in izumitelja Leonarda da Vincija, vztrajnega oblikovalca perpetuum mobila, ter – kot mojster sam – povezuje umetnost in znanost.

S podporo novodobne tehnologije, ki jo razvijajo v novogoriškem računalniškem podjetju Arctur (ob sodelovanju z Xcentrom, novogoriškim središčem kreativnih praks, in s podjetjem za svetlobne rešitve Intra Lighting), mednarodna zasedba plesalcev in igralec raziskujejo neskončnost giba ter neskončnost odkrivanja novega v umetnosti in znanosti… več na Parada plesa.

Foto: Aljoša Kravanja

Ne spreglejte…

Nika Kovač sprejela Golobovo ponudbo, sejninam se odpoveduje

Povabilo premierja Roberta Goloba je Nika Kovač sprejela s tem pa prevzema vodenje strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora. Svet bo delo začel že danes… več tukaj.

By A.K.

Komentar: