Pred premiero baleta Giselle. José Carlos Martínez. Tradicijo bom poskušal približati današnjemu času in občinstvu!

Manj kot teden nas loči od prve letošnje baletne premiere na velikem odru Gallusove dvorane, ko bo romantični balet Giselle na glasbo Adolpha Adama premierno zaživel v četrtek, 12. januarja, ob 19.30 v koprodukciji SNG Opera in balet Ljubljana in Cankarjevega doma (CD), nato pa bo sledilo še osem ponovitev vse do 28. januarja.

O tej prvi in veliki slovenski koprodukciji novega leta 2023 je bila v četrtek, 5. januarja, organizirana novinarska konference, kjer so se predstavili tudi ustvarjalci te romantične baletne uprizoritve.

Koreografijo podpisuje nam že znani španski koreograf José Carlos Martínez, ki je nedavno postal direktor Baleta Pariške opere. Generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski je vsem navzočim najprej zaželela srečno, spodbudno in ustvarjalno leto 2023, tudi pozdravila sodelovanje Cankarjevega doma in SNG Opera in balet Ljubljana, ob tem pa poudarila, da bo leto 2023 na odrih CD zelo plesno in pestro, na veliko se bo dogajal ples.

Že februarja bo znova v njihovi hiši zaživela Gibanica, festival sodobnega plesa, ki se je v CD tudi začel pred 20 leti.

Direktor ljubljanske Opere Staš Ravter je predstavil ustvarjalce predstave: umetniškega vodjo ljubljanskega baleta Renata Zanello, orkestru ljubljanske operne hiše bo dirigiral Kevin Rhodes, svetovno ime opernih in baletnih odrov, kostumografijo in scenografijo pa podpisuje španski umetnik Iňaki Cobos Guerrero… več na Parada plesa.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Je laku za nohte potekel rok uporabe, kako ugotoviti?

Imate veliko stekleničk laka za nohte? Ne moremo vam zameriti, obstaja namreč toliko bleščečih sezonskih kolekcij in kolekcij z omejenimi izdajami, da je velika izbira tudi doma povsem logična. Toda tako kot se bo vaš parfum pokvaril (o tem kako vedeti, da se je vaš parfum pokvaril smo pisali tukaj) ima tudi lak za nohte rok uporabnosti… več tukaj.

By A.K.

Komentar: