Parada plesa: Prihaja epski balet Spartak

ByAlenka Mirnik

28. junija, 2024
Spartak vas bo ponesel v baletne višave [Foto: Astana Opera]

Parada plesa: Prihaja epski balet Spartak

Parada plesa: 72. Ljubljana Festival bo zaznamovan tudi z epsko zgodbo tragičnega junaka Spartaka. 1. in 2. julija bosta uprizorjeni dve ponovitvi istoimenskega baleta skladatelja Arama Hačaturjana v izvedbi The State Opera and Ballet Theatre Astana (Državnega opernega in baletnega gledališča Astana Opera).

Komaj smo evforično ploskali baletu Grk Zorba v izvedbi mariborskega baleta, že vas Ljubljana Festival vabi na novo baletno poslastico. To je balet Spartak, ki si ga lahko ogledate 1. in 2. julija ob 20.00 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Ja, baletna postavitev je tehnično zahtevna zato se bo Spartak odplesal namesto v Križankah na odru Cankarjevega doma. To seveda samo pomeni, da lahko pričakujete baletno poslastico, ki ga bo izvedla ekipa The State Opera and Ballet Theatre Astana ob glasbeni spremljavi Orkestra in Ženskega zbora Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Abzala Muhtidinova.

Naslovno vlogo pleše Bahtijar Adamžan, Kras bo Arman Urazov, Frigijo bo izvedla Madina Unerbajeva, Ajgina bo Ajgerim Beketajeva in Gladiator Serik Nakispekov.

In kot lahko preberemo v promocijskem sporočilu: Aram Hačaturjan je balet Spartak začel pisati decembra 1941, v najbolj tragičnih dneh druge svetovne vojne. Za navdih mu je služila kultna zgodba iz časov rimskega imperija – balet tako prikazuje junaštvo Spartaka, voditelja enega največjih uporov sužnjev v Rimu, ki se mu je pridružilo okoli 60.000 sužnjev… več na Parada plesa.

Portal24; Foto: Spartak vas bo ponesel v baletne višave [Foto: Astana Opera]