Parada plesa: Prihaja mednarodni plesni festival Baletne noči

ByAna Koren

9. maja, 2024 , ,
Na tiskovni konferenci festivala Baletne noči sta nastopila solista ljubljanskega baleta Nina Noč in Yuyin Muraishi. [Foto: Mediaspeed/Parada plesa]

Parada plesa: Prihaja mednarodni plesni festival Baletne noči

Parada plesa: Na novinarski konferenci sta vodstvi Cankarjevega doma in SNG Opera in balet Ljubljana predstavili 2. Mednarodni plesni festival Baletne noči, ki sta ga instituciji zasnovali skupaj. Festival, ki bo potekal od 16. do 19. junija, bo v drugi izdaji posvečen življenju in delu legendarnega plesalca in koreografa Vaclava Nižinskega (1889–1950). Na baletnem festivalu se bodo zvrstile štiri baletne predstave, med njimi tri tuja gostovanja in razstava, posvečena Nižinskemu; tri dni pred uradnim odprtjem pa bo na sporedu filmska projekcija Nižinski, duša v izgnanstvu.

Cankarjev dom in ljubljanska operna in baletna hiša sta po uspešnih in odmevnih prvih baletnih korakih novega baletnega festivala, ki je očaral srca številnih obiskovalcev, v drugi izdaji predstavila še ambicioznejši in programsko še bolj navdihujoč baletni festival. Na odrih Cankarjevega doma se bodo zvrstile tri gostujoče plesne predstave: Rajmonda Romunskega narodnega baleta iz Bukarešte, Nižinski Latvijskega narodnega baleta in Romeo in Julija HNK Ivana pl. Zajca Reka; ljubljanski baletni ansambel pa bo s predstavo Trnuljčica nastopil v svoji operni hiši. Rdeča nit drugega mednarodnega plesnega festivala Baletne noči bo ustvarjalni opus Vaclava Nižinskega.

 Velikemu baletnemu ustvarjalcu, bogu plesa, kot so ga imenovali v času življenja, bosta posvečena razstava Nižinski, posvečen v ples, ki bo na ogled od 16. junija do 20. avgusta, in dokumentarni film Nižinski, duša v izgnanstvu, ki bo 13. junija kot predtakt začel letošnji festival Baletne noči. Veličastne ustvarjalnosti Nižinskega se dotika tudi istoimenska predstava Latvijskega narodnega baleta, ki bo na ogled tretji festivalski dan… več na Parada plesa.

Portal24; Foto: [Na tiskovni konferenci festivala Baletne noči sta nastopila solista ljubljanskega baleta Nina Noč in Yuyin Muraishi. (Foto: Mediaspeed/Parada plesa)]