Parada plesa: Stopi iz moje sence. Zgodba o zlitju zgodovinskega umetniškega para Pie in Pina Mlakarja v koreografiji fantastičnih dveh, Michala Rynie in Nastje Bremec Rynia!

Parada plesa: Plesna predstava Stopi iz moje sence – PI314 je nastala po konceptu in režiji gledališke igralke ter režiserke Nede Rusjan Bric, v plesni izvedbi in koreografiji Nastje Bremec Rynia ter Michala Rynie in v dramarurgiji Roka Andresa.

Je hommáge umetniškemu in življenjskemu zlitju Pie in Pina Mlakarja, našemu svetovno priznanemu baletnemu in koreografskemu paru, ki je plesno Slovenijo predstavljal širom Evrope.

Bila sta pionirja plesne sodobnosti, plesala v miljeju naravnih zvokov – v naravi, tudi ko sta svoja avtorska dela uprizarjala na velikih odrih baletnih in gledaliških hiš Evrope, tako v Sloveniji kot Jugoslaviji. Pino Mlakar (1907–2006) je svojo ženo Pio Mlakar (1908–2000), rojeno kot Mario Luizo Pio Beatrice Scholz, spoznal v času svojih plesnih študij na Koreografskem inštitutu Rudolfa Labana v Hamburgu, Berlinu 1927; tudi sta skoraj 73 let bila neločljiv umetniški in življenjski par… več na Princesa.si

Foto: Drago Videmšek

Ne spreglejte…

Parada plesa, kolumna Ane Mesec: Trener, pri katerem ni opaziti nedavne transformacije/osebnega napredka, hitro začne izgubljati svojo karizmo!

Ana Mesec se sprašuje, kje se zgodi prehod iz plesalca v pedagoga in kaj so kvalitete, ki jih v sebi nosi dober trener.

Pred časom sem se nahajala na Danskem, kjer sem opravljala izobraževanje za učitelje joge, se mi ob lekcijah, ki sem jih poslušala, pojavljajo mnoge vzporednice s plesnim svetom. Zelo veliko plesalcev na neki točki v svoji karieri postane tudi trenerjev, nekateri že zelo zgodaj, nekateri po koncu svoje kariere… več tukaj.