Ukrajinska baletna solistka Anastasia Matvienko premierno z Giselle v Ljubljani. Gotovo bi ostali v Sankt Peterburgu, če vojna ne bi uničila vseh vezi in odnosov!

Parada plesa: V vlogi Giselle se je ljubljanskemu občinstvu predstavila mednarodno uveljavljena ukrajinska balerina Anastasia Matvienko, ki na ljubljanskem odru ne gostuje prvič, občudovali smo jo namreč že v božičnem Hrestaču.

Vrhunska umetnica, ki je zadnjih petnajst let kariero skupaj z možem in soplesalcem Denisom Matvienkom gradila v Rusiji, natančneje v Sankt Peterburgu, sprva kot prvakinja Mihaelovega gledališča in od leta 2009 kot prva solistka v Mariinskem gledališču, se v našem gledališču počuti odlično.

Na premiero Giselle se pripravljala polna navdiha in z velikimi pričakovanji, saj je zanjo predstava v koreografiji in pod vodstvom Joséja Carlosa Martíneza nekaj posebnega.

“Giselle sem plesala že velikokrat, prvič sem jo upodobila v Ukrajinski narodni operi v Kijevu, potem sem se na vlogo dolgo in skrbno pripravljala v peterburški produkciji Nikite Dolgušina v Mihajlovskem gledališču in nazadnje seveda v Mariinskem gledališču, s katerim sem kot Giselle gostovala na številnih odrih po svetu. In zdaj sem tukaj in se na premiero z ljubljanskim baletnim ansamblom pripravljam z velikim veseljem, še posebej, ker je zame koreografija v nekaterih prizorih kot nova, slog in koraki se namreč zelo razlikujejo od predstav v ruskih gledališčih,” pojasnjuje Anastasia Matvienko, ki je bila Rusijo in Mariinsko gledališče prisiljena zapustiti zaradi vojne v Ukrajini, kar je bilo zanju z možem in za vso družino, imata namreč dva otroka, izjemno težko.

… več na Parada plesa.

Ne spreglejte…

Parada plesa: Hrestač. Predstava za vse generacije!

Hrestač je predstava za božični in novoletni čas ter je primerna za otroke od 9. leta dalje. Traja dve uri in ima en odmor. Balet bo izveden na posneto glasbo.


Fantazijska zgodba o Mišjem kralju in doživetjih v svetu slaščic je imenitna predstava za otroke in mladino, obenem pa tudi poslastica za ljubitelje baleta. Je prava družinska dogodivščina. Hrestač je zadnji balet Petra Iljiča Čajkovskega (1840–1893), ustvarjen po pripovedki ETAHoffmanna, in velja za eno najbolj priljubljenih baletnih stvaritev sploh. Razlogi njegove ‘večnosti’ so v izvirni zgodbi, odlični glasbi in prav takšni koreografiji.

Interpretacij Hrestača je nešteto. V Cankarjev dom prihaja balet z Reke. Reško različico podpisuje odličen italijanski koreograf Mauro de Candia. Njegov Hrestač se dogaja v današnjem času, kar omogoča še dodatno povezanost dela z mlado generacijo gledalcev. Poustvaritev je plesalsko sveža, scenografsko in kostumografsko aktualna in koreografsko posodobljena, čeprav še kako ohranja duha prvotne uprizoritve… več tukaj.

By A.K.

Komentar: