Parada plesa: Ukrajinski klasični balet navdušil z Labodjim jezerom

ByA.K.

19. marca, 2024 , ,
Ukrajinski balet Labodje jezero [Foto: Art Partner]

Parada plesa: Ukrajinski klasični balet navdušil z Labodjim jezerom

Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma Ljubljana smo se 4. marca znova srečali z gostujočim Ukrajinskim klasičnim baletnim ansamblom in njihovo izvedbo baletne romantike Labodje jezero, z zgodbo princa Siegfrieda, o ljubezni do princese Odette, ki jo je zlobni časovnik Rothbart začaral v Belega laboda.

Baletna predstava o belih labodih in začaranem jezeru je sledila na posneto glasbo Petra Iliča Čajkovskega v izvedbi Kijevskega simfoničnega orkestra pod taktirko Sergeja Goluboviča, po libretu: Vladimir Petrovič Begičev, Vasilij Fjodorovič Getsber, in v koreografiji Vasilija Petroviča Kovtuna. Tudi je četrtega marca predstava povsem napolnila veliko Gallusovo dvorano CD in to kar dvakrat: ob 17.00 (ko je sledil ogled) in ob 20.00, kar še enkrat potrjuje kako so naši gledalci željni klasične baletne romantike, ki v času hladne ekranske znanosti in elektronskih zvokov postaja vse bolj privlačna tudi zavoljo romantičnega skladatelja, ki mu je očitno balet bil pri srcu. Predstava teče dve uri ob 15 minutnem odmoru, in to v dveh delih ter štirih prizorih.

Začetek predstave gledalcu omogoča, da se sproščeno nasloni na svoj sedež in tiho sledi romantični skladateljevi uverturi ali začetnim tonov predstave ob spuščeni odrski zavesi. Ti trenutki poslušanja glasbe v poltemi, ko pogledi ne begajo po praznem odru, so prav prijetni, sledili pa ob vsaki menjavi scene ali novem prizoru, torej štirikrat. Ko se zavesa dvigne steče prva slika v kraljevi dvorani, tudi se sledi Princu Siegfriedu ter veseli skupini šestih parov, deklet in fantov, ki zaplešejo dvorni valček v njegovo slavje in za njegov rojstni dan. To je dejanje, ko Kraljica opomni Princa, da je prišel čas njegove izbire neveste… več na Parada plesa.

Portal24;

Naslovna fotografija: Ukrajinski balet Labodje jezero [Foto: Art Partner]