Parada plesa:  Večer za slovo Mirka Ramovša, večer za 75 folklornih let

Parada plesa: Svečani koncert ob 75-letnici delovanja Akademske folklorne skupine (AFS) France Marolt 20. maja letos, Oj, Trigav, moj dom, je znova priredil novo presenečenje, z novim vpogledom v minule čase ljudskih plesov, tudi na novo presenetil s širino koncepta, ki inovativno časti slovensko folklorno dediščino glasbe, petja in plesa, celo drame; ko mineva 75 let od takrat, ko je društvo leta 1978 ustanovil prvi slovenski etnolog France Marolt (1891–1951).

Akademska folklorna skupina France Marolt je po petih letih znova priredila svoj jubilejni koncert na velikem odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma (CD) v Ljubljani, saj je minilo že pet let od njihovega jubilejnega 70. folklornega koncerta (2018) Nikrmana, ki so ga posvetili starodavnemu verovanju naših prednikov, prasili, ki ureja vse na Zemlji. Ko so naši predniki v teh naših krajih živeli z Nikrmano vse do bojevitih križarskih pohodov (1331); o Nikrmani pa danes prebiramo samo še v starih zapisih.

Svečani koncert ob 75-letnici delovanja AFS France Marolt 20. 5., Oj, Trigav, moj dom, je znova priredil novo presenečenje, z novim vpogledom v minule čase ljudskih plesov, tudi na novo presenetil s širino koncepta, ki inovativno časti slovensko folklorno dediščino glasbe, petja in plesa, celo drame; ko mineva 75 let od takrat, ko je društvo leta 1978 ustanovil prvi slovenski etnolog France Marolt (1891–1951).

Gledalce je pred začetkom nagovoril dr. Tomaž Simetinger, tudi dejal, da je ta večer poseben večer, saj slavijo svojo častitljivo 75. obletnico, vendar obenem žal tudi slovo od njihovega dolgoletnega umetniškega in strokovnega vodje Mirka Ramovša… več na Parada plesa.

Foto: Grega Valenčič