Parada plesa: Veličastne predstave na odrih Cankarjevega doma!

Veličastne predstave na odrih Cankarjevega doma! Nova sezona slovenskega kulturnega središča Cankarjev dom Ljubljana se je veličastno začela na njihovih odrih, tako glasbenih, gledališčnih, plesnih kot novih hibridnih, kjer se odrska umetnost združuje, poglablja, tudi izpoje. Veličastni abonma, tako kot vsa ta leta, čeprav poprej pod imenom Veličastnih 7, se je letos začel že 16. oktobra z veličastno predstavo Wakatt.

Pripoved Wakatt združuje ljudi in čase, tudi veličastno odseva naša nedavna ustrahovanja, grožnje, celo zaide v svet, v katerega vdirajo nepoklicani, drugačni ali tujci. In tujce danes nekam globalno delimo na tiste zaželene, turiste, in tiste nezaželene, ki iščejo boljši svet, torej begunce.

Wakatt

Naslov Wakatt izhaja iz uradnega jezika Burkine Faso: mooré, v prevodu pa pomeni ‘naš čas’. Predstava je nastala po idejni zasnovi in v koreografiji belgijskega koreografa, ki se navdihuje z afriškimi kulturami, sicer rojenega v Burkini Faso, stacioniranega v Belgiji in delujočega po širnem svetu, Sergeja Aiméja Coulibalyja

Njegov koreografski jezik je barvit, sodoben, plesalci predani vsestranskim impulzom plesne umetnosti, tudi njegovim gibalnim inovacijam, je znanilec plesne silovitosti, usidrane v meso življenja, ko tudi silovito portretira karizmatične osebnosti časa.

Na začetku se uzre deset plesalcev njegove plesne skupine: Faso Danse Théâtre (ustanovljene 2002), postavljenih na odru, prekritim s črno zemljo (scenografija in kostumografija: Catherine Cosme), s hrbti obrnjenimi proti gledišču, in to vsak v svojem svetlobnem krogu, ko pa se zazrejo v temo pred seboj, se zaslišijo zvoki afriškega bluza v izvedbi tria Magic Malik Orchestra (flavta, bobni, bas), ki predstavo spremljajo v živo.

Vseh deset plesalcev in soustvarjalcev predstavlja človeško združbo, prepojeno s strahovi, še posebej pred ‘prišleki’, zato se gostijo napetosti, sprožajo siloviti pretepi, tudi koga odpeljejo s prizorišča, ko se bolečina in strah obdata s smrtnimi naboji, tudi si posamezniki zakrivajo obraz z zloveščimi maskami… več na Parada plesa.

(fotografija je simbolna)

Ne spreglejte…

Boštjan M.Turk: “Verjemi, (če hočeš).”

Boštjan M. Turk: Slovenija bo kmalu prišla v ospredje evropskega zanimanja, o tem se lahko prepriča vsak, ki podrobneje spremlja dogajanje doma. To ne bo na način, kot smo ga poznali v času prejšnje vlade. Ob 30-letnici ustanovitve lastne državnosti smo bili – resda za hipec – v središču svetovne pozornosti. Še Google je tedaj posvetil osrednji logo temu jubilejnemu dogodku. Vojna v Ukrajini (v Evropi) je Slovenijo spet prinesla na svetovni zemljevid, še posebno po obisku treh predsednikov vlad v Kijevu, sredi marca 2022. To je bil namreč zgodovinski dogodek… več tukaj.

By A.K.

2 thoughts on “Parada plesa: Veličastne predstave na odrih Cankarjevega doma!”
  1. […] Veličastne predstave na odrih Cankarjevega doma! Nova sezona slovenskega kulturnega središča Cankarjev dom Ljubljana se je veličastno začela na njihovih odrih, tako glasbenih, gledališčnih, plesnih kot novih hibridnih, kjer se odrska umetnost združuje, poglablja, tudi izpoje. Veličastni abonma, tako kot vsa ta leta, čeprav poprej pod imenom Veličastnih 7, se je letos začel že 16. oktobra z veličastno predstavo Wakatt… več tukaj. […]

  2. […] Veličastne predstave na odrih Cankarjevega doma! Nova sezona slovenskega kulturnega središča Cankarjev dom Ljubljana se je veličastno začela na njihovih odrih, tako glasbenih, gledališčnih, plesnih kot novih hibridnih, kjer se odrska umetnost združuje, poglablja, tudi izpoje. Veličastni abonma, tako kot vsa ta leta, čeprav poprej pod imenom Veličastnih 7, se je letos začel že 16. oktobra z veličastno predstavo Wakatt… več tukaj. […]

Komentar: