Na portalu prelestne Barbre Drnač tokrat o mariborski plesni sceni. O Mojci Ussar, Žigan Krajnčanu in mladi generaciji plesalcev.

Parada plesa začne s tremi plesnimi večeri Odprte plesne scene, ki kot predfestivalski dogodki bogatijo kulturni utrip Festivala Lent, ki se bodo odvijali na velikem odru Lutkovnega gledališča Maribor. Vrhunska ekipa mladih plesalk iz Galerije plesa Maribor se bo premierno predstavila s predstavo Pot, v koreografiji priznane plesne ustvarjalke Mojce Ussar. Idejno je predstavo zasnovala iz misli Barbare de Angelis“Potovanje med tem, kar si nekoč bil, in tem, kar zdaj postajaš, je tisto, kjer v resnici poteka ples življenja.”

Kako izraziti idejo niča preko petja, plesa, govora, performiranja in s prepletom vsega skupaj, je raziskovalno vprašanje, ki si ga Žigan Krajnčan zastavlja v svojem novem plesno-glasbenem solo performansu Zlitje s samim seboj. Zanima ga, od kje pridejo ideja, ton, gib, beseda, misel, in to raziskuje. Beseda, ki mu najbolj nazorno opiše izvor stvaritve/ustvarjanja, je beseda… več TUKAJ.

Foto: Borut Bučinel