Parada plesa: Zala Špindler. Orientalski ples odpira nove dimenzije dojemanja, razumevanja, bivanja, čutenja.

ByAlenka Mirnik

21. februarja, 2024
postaja prepoznavno ime orient plesne scene [foto: Sandi Horvat]

Parada plesa: Zala Špindler. Orientalski ples odpira nove dimenzije dojemanja, razumevanja, bivanja, čutenja.

Parada plesa:  Pogovor z Zalo Špindler, plesalko, koreografinjo in pedagoginjo iz Plesne delavnice Zahir iz Maribora. Izveste vse o orientalskem plesu in pa njeni ljubezni tribal fusion.

Draga Zala, lep pozdrav na Paradinem portalu in predstavi se nam. Kdo si Zala Špindler in kam si namenjena?


Zdravo, Barbara. Hvala za vabilo na pogovor. Sem Zala. Opisala bi se kot kreativno in ustvarjalno osebo, ki jo zanima raziskovanje novih poti in idej. Odkar se zavedam, se najraje izražam abstraktno – simbolno, metaforično. Lahko bi rekla, da sem od nekdaj čutila, da verbalna komunikacija ni moj primaren način izražanja, v katerem bi se počutila najbolj ‘jaz’. Ukvarjam se s plesom, skozi gib komuniciram in izražam svoje ideje, poglede, razmišljanja. Kam sem namenjena? Hm, to je vprašanje, na katerega nimam določenega odgovora. Najraje se odločam po občutku. Včasih plujem s tokom reke, včasih pa proti toku. Odvisno od situacije.

Moje oko te je opazilo na nastopu s predstavo Pripovedovalke vašega KUD Plesna delavnica Zahir lani novembra. Pa nam zaupaj kdaj pa si začela plesati orient oz. kdaj in zakaj si začela sploh plesati, kakšna je tvoja plesna pot?


Od nekdaj rada plešem. Ples vidim kot pot k sebi, vir svobode in izražanja… Moji prvi plesni začetki segajo leta nazaj. Prvič sem se začela s plesom resneje ukvarjat v osnovni šoli, ko sem s prijateljicama trenirala show dance pri Cvetani Rozman iz plesno-glasbene skupine Power Dancers. Potem sem ples začasno opustila in se posvetila drugim interesom. Kako sem odkrila orientalski ples? Prva, ki me je seznanila s tem plesom, je moja mama, mislim da je bilo v srednji šoli… več na Parada plesa.

Naslovna fotografija: Zala Špindler postaja prepoznavno ime orient plesne scene (foto: Sandi Horvat)

Portal24