S tradicionalno povorko po ulicah Ljubljane se je končal Festival Parada ponosa 2022. Potekal je pod geslom Čas je za mavrični glas.  Skozi ves zadnji dan so se predstavljale organizacije LGBTIQ+, dogajanje je spremljal kulturni progam.

Festival

Festival Parada ponosa je minil v znamenju mobilizacije “mavričnih volivk in volivcev” in oblikovanjem političnih zahtev in potreb LGBTIQ+-skupnosti v odnosu do novoizvoljene vlade. Društvo Parada ponosa je med svojo kampanjo raziskovalo, kako volitve doživlja skupnost LGBTQ+, kaj potrebuje od nove vlade. Raziskovali so tudi, kdo so njihovi zavezniki in zaveznice, kako biti skupen boj in kako se stranke opredeljujejo do vprašanj, povezanih z LGBTIQ+. “Vsakič znova smo spoznali, da so ključni povezovanje in številčna mobilizacija ter jasna zahteva po konkretnih odgovorih,” so zapisali.

Začetek

Paradni dan se je začel v Parku Zvezda na Paradnem mestu.  Na stojnicah so se predstavljale organizacije LGBTIQ+ in organizacije, ki s svojimi dejavnostmi obravnavajo tematike, povezane s skupnostjo LGBTIQ+. Med drugim je tam potekala tudi postavitev Žive knjižnice, ki jo je pripravilo Društvo informacijski center Legebitra s sporočilom “Ne sodi knjige po platnicah”. “Žive knjige” predstavljajo osebne zgodbe mladih iz različnih manjšin in družbeno ogroženih skupin ter tiste, ki se v življenju soočajo s predsodki.

Predstavniki vlade

Udeleženci tradicionalne mavrične parade so se sprehodili od Metelkove ulice do Kongresnega trga. “Mavrični glas je pripomogel k temu, da smo se v rekordnem številu udeležile volitev in vplivale na njihov izid. Mavrični glas je dokaz, da spremembe lahko dosežemo,” je v nagovoru spomnila Katja Štefanec iz Društva Parada ponosa. Vladi je sporočila: “Zahtevamo, da se vaše predvolilne obljube in naklonjenost pokažejo v praksi!”

Udeležence sta nagovorila ljubljanski župan Zoran Janković in državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac. Minister je ocenil, da mavričnost ne pomeni prav dosti, če mavrica kot simbol za raznolikost in spoštovanje človekovih pravic za vse ne postane aktivni del naše politike. “Čas je, da naše lepe besede o tem, da nihče ne sme biti spregledan, uresničimo,” je dejal.

Nagovore sta imela še predstavnika Beograd Pride Filip Vulović in Lambda Warsaw Krzysztof Kliszczynski. Dogodka pa so se med drugim udeležili minister za delo Luka Mesec, pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ministrica za kulturo Asta Vrečko in evropski poslanec Milan Brglez.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Ana Kovač