Pariz: Kurdi so se spopadli s policijo, prevračali in zažigali avtomobile

V Parizu so danes že drugi dan zapored izbruhnili spopadi med policijo in pripadniki kurdske skupnosti. Povod za nemire je strelec, ki je v petek ubil tri Kurde. Protestniki so v bližini trga Place de la République, tradicionalnega protestnega prizorišča v Parizu, prevračali avtomobile, zažgali najmanj en avtomobil in zažigali avtomobilske gume.

Kurdi so pred tem izvedli miren protest. Spopad je izbruhnil, potem ko so nekateri protestniki zapustili Trg republike in začeli metati izstrelke na policijo, ta pa je odgovorila s solzivcem. Spopadi so trajali približno dve uri, nato pa so se protestniki razšli.

“Sploh nismo zaščiteni”

Strelec je v petek v Kurdskem kulturnem centru in bližnji kavarni v prometnem 10. okrožju Pariza ubil tri ljudi. Policija je aretirala 69-letnega moškega, ki je bil nedavno izpuščen iz pripora, medtem ko je čakal na sojenje, zaradi napada s sabljo na migrantsko taborišče v Parizu pred letom dni… več tukaj.

Umori so se zgodili v času, ko se je kurdska skupnost pripravljala na deseto obeležitev umora treh Kurdk v Parizu. Po zaslišanju osumljenca preiskovalci preiskujejo tudi morebitne rasistične motive napadalca, so v soboto sporočili s tožilstva.

Pariško tožilstvo je v soboto sporočilo, da lahko 69-letni francoski osumljenec prejme najvišjo kazen dosmrtnega zapora.

“Očitno je hotel napasti tujce”

“Sploh nismo zaščiteni. V 10 letih je bilo v središču Pariza sredi belega dne ubitih šest kurdskih aktivistov,” je na protestih za BFM TV povedala Berivan Firat, tiskovna predstavnca Kurdskega demokratičnega sveta v Franciji (CDK-F).

Dodala je, da je dogodek postal nasilen, potem ko so nekatere protestnike izzvali ljudje, ki so iz njihovih avtomobilov mahali s turško zastavo. Po navedbah omenjene kurdske krovne organizacije naj bi bile vse žrtve kurdski aktivisti.

“Očitno je hotel napasti tujce,” je dejal francoski notranji minister Gerald Darmanin. Dodal je, da ni znano, ali je bil napad neposredno uperjen proti Kurdom. Francoski mediji poročajo, da je osumljenec policiji povedal, da je streljal, ker je bil rasist.

Foto: Zajem zaslona