Parižani vse bolj kritični do prihajajočih olimpijskih iger

So Parižani pripravljeni na olimpijske igre? To vprašanje se zastavlja po vrsti slabih novic, ki so pretresle mesto v zadnjih nekaj tednih.

Najprej je županja mesta Anne Hidalgo nenadoma razkrila, da prevoz za naslednje poletne igre “ne bo pripravljen pravočasno”. To je sprožilo val skrbi med prebivalci mesta, ki so se spraševali, ali bo infrastruktura resnično pripravljena na tako velik dogodek.

Nato je bilo objavljeno, da avtobusi in podzemna železnica ne bodo brezplačni za imetnike vstopnic za tekmovanja, kot je bilo obljubljeno v pariški ponudbi za igre. Cene vozovnic za šest tednov olimpijskih in paraolimpijskih iger naj bi se dejansko podvojile. To je sprožilo ogorčenje med tistimi, ki so pričakovali, da bodo uživali v brezplačnem prevozu.

Šef policije je razkril, da njegov varnostni načrt vključuje štiri ločena izključitvena območja okoli vsakega olimpijskega prizorišča, kar je vodjo sindikata hotelirjev pripeljalo do izjave, da je načrt “tako zapleten, da me boli glava že ob pogledu na to”. Varnostne ukrepe so že kritizirali zaradi njihove zapletenosti in morebitnih vplivov na vsakdanje življenje Parižanov.

Slaba stvar

Javnomnenjska raziskava Odoxa je pokazala, da skoraj vsak drugi Francoz, ki prebiva v pariški regiji, meni, da so igre “slaba stvar”. Negativna ocena je bila dvakrat večja kot leta 2021. Anketa je tudi razkrila, da 52 odstotkov Francozov razmišlja o odhodu iz Pariza za čas iger, kar kaže na rastočo nezadovoljstvo prebivalcev z bližajočimi se dogodki.

Vsekakor se pojavljajo tudi lokalni spori, kot je prerekanjee z 230 prodajalci knjig ob obali, ki se upirajo poskusom, da bi razstavili svoje “škatle” za otvoritveno slovesnost 26. julija. To je le eden od primerov, kako se mesto sooča z naraščajočim nezadovoljstvom prebivalcev.

Parižani izražajo svoje frustracije in nezadovoljstvo z bližajočimi se olimpijskimi igrami. Mnogi se sprašujejo, ali bodo igre prinesle več težav kot koristi. Kljub temu pa organizatorji ostajajo optimistični in verjamejo, da bodo lahko premagali vse težave, ki se pojavljajo.

vir; Foto: Portal24