Pastirska pita, enostavno in dobro!

Pastirska pita je klasična britanska in irska enolončnica v ameriškem slogu. Pastirska pita se tradicionalno pripravlja iz jagnjetine ali ovčetine. Pri nas, v naših krajih, pogosteje sežemo po mleti govedini ali mešanem mletem mesu (svinjsko in govedina) kot po jagnjetini. Tako, ko pastirsko pito jemo v Sloveniji, je najpogosteje iz mlete govedine oziroma mletega mešanega mesa.

In kaj je pastirska pita?

To je v bistvu dušeno meso in zelenjava, obložena s pire krompirjem in pečena v pečici, dokler pire krompir dobro ne porjavi.

Iz navedenih količin boste dobili štiri porcije. Za pripravo jedi boste potrebovali dobro uro

Sestavine, ki jih boste potrebovali:
  • 1 čajna žlička soli, plus več po okusu
  • 3 veliki krompirji, olupljeni in na četrtine narezani
  •  5 žlic masla
  •  1 srednja čebula, sesekljana (približno 1 1/2 skodelice)
  • 1 do 2 skodelici mešane zelenjave (korenje, koruza, grah)
  • 0,5 kilograma mletega mesa po izbiri (govedina, mleto mešano meso, jagnjetina)
  • 1/2 skodelice goveje juhe
  • 1 čajna žlička Worcestershire omake
  • Poper in/ali druge začimbe po okusu

Postopek:

Krompir olupite in narežite na krhlje. Skuhajte.

Predgrejte pečico na 200 stopinj Celzija

Medtem ko se krompir kuha, v veliki ponvi na srednjem ognju stopite maslo. Dodajte sesekljano čebulo in jo popražite.

Dodajte mleto meso in ga popražite na čebuli. Nato dodajte Worcestershire omako, juho in zelenjavo.

Začinite s soljo in poprom. Ko juha zavre, zmanjšajte ogenj na nizko. Odkrito kuhajte 10 minut, po potrebi dolijte govejo juho.

Kuhani nadev poskusite in po potrebi dodajte začimbe po izbiri (priporočam česen), Worcestershire omako.

Kuhanemu krompirju dodajte maslo, sol po okusu in ga pretlačite v pire.

V ognjevaren ali navaden srednje velik pekač razpredite kuhano zmes iz mesa in zelenjave. Po tej zmesi pa previdno razporedite še pire krompir. Po pireju z vilicami naredite valove in vrhove, da se bo lepo zapekel. Igrajte se.

Pripravljeno pito postavite v pečico, segreto na 200 °C, in pecite, dokler krompir ne porjavi in ​​začne brbotati. Kar traja približno 30 minut. 

Dober tek!

Foto: Zajem zaslona

By A.K.

Komentar: