Pazite se neželenih učinkov omega-3 maščobnih kislin

Uživanje omega-3 maščobnih kislin je zelo zdravo in ima ključno vlogo pri podpiranju vašega srca, možganov, sklepov in splošnega zdravja. Od krepitve kognitivnih funkcij do umirjanja vnetij, omega-3 so lahko ultimativni preobrat, ko gre za zdravje. So vrsta večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki so bistvenega pomena za ohranjanje dobrega zdravja. Na splošno jih najdemo v mesu in drugi nevegetarijanski hrani. Čeprav so dobre za vaše zdravje, obstaja nekaj stranskih učinkov omega-3 maščobnih kislin, ki jih morate poznati, preden zaužijete preveč tega hranila.

Kaj so omega-3 maščobne kisline?

Polinenasičene maščobne kisline (PUFA) so razred maščobnih kislin, ki vključujejo omega-3 maščobne kisline, včasih imenovane omega-3 olja, n-3 maščobne kisline ali ω-3 maščobne kisline. Človeška fiziologija je močno odvisna od teh vitalnih lipidov. Linolenska kislina (ALA), eikozapentaenojska kislina (EPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHA) so tri glavne vrste omega-3 maščobnih kislin, ki so pomembne za zdravje ljudi. Orehi in užitna semena so tipični primeri rastlinskih olj, ki vsebujejo ALA, ki je pretežno pridobljena iz rastlin. EPA in DHA pa sta največ prisotna v ribah in ribjih oljih, ki so pridobljena iz tkiv mastnih rib. Ti morski viri so bogati z EPA in DHA in znatno povečajo naš dnevni vnos teh zdravih omega-3 maščobnih kislin. 

Študije so pokazale, da naše telo ne more samo proizvajati bistvenih hranil, kot so omega-3 maščobne kisline. Zanašati se morate na zunanje vire hrane, da boste v svoji prehrani dobili dovolj omega-3 maščobnih kislin, kot so losos, tuna, sardine, sojino olje, lanena semena, chia semena, orehi in mandlji. Na voljo so tudi prek različnih kapsul ribjega olja itd.

Stranski učinki omega-3 maščobnih kislin… več na Princesa.si

Foto: Pixabay Portal24